In articol:
- UPDATE: Miniștrii din Cabinetul Ciucă au depus jurământul la Palatul Cotroceni
- Ce a declarat Klaus Iohannis
- Alianța de guvernare are super-majoritate în Parlament
- Cine face parte din Guvernul Nicolae Ciucă
- Următorul pas: jurământul la Cotroceni
- Vineri, prima ședință de Guvern și rectificarea bugetară
UPDATE: Miniștrii din Cabinetul Ciucă au depus jurământul la Palatul Cotroceni
La finalul ceremoniei de depunere a jurământului de către miniștrii din Guvernul Ciucă, Klaus Iohannis a declarat încheiată criză politică, dar nu și pe celelalte. Șeful statului le-a transmis Guvernului că „oamenii vor să vadă fapte. Oamenii vor să vadă rezultate. Vă invit să le livrați”. La ceremonie au participat și președinții celor două camere, Marcel Ciolacu și Florin Cîțu, dar și președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu.
Ce a declarat Klaus Iohannis
„Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celalte crize nu şi nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat. Criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme. Bugetul pe acest an va trebui rectificat. Bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit şi votat. Oamenii aşteaptă plata salariilor şi a pensiilor la timp şi multe alte lucruri se cer rezolvate urgent.
Guvernul PNL-PSD-UDMR condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament, cu 318 voturi pentru și 126 de voturi "împotrivă". A fost un vot fără emoții, dată fiind super-majoritatea deținută de cele trei partide din arcul guvernamental. Pentru a trece, Executivul avea nevoie de 234 de voturi.
Citeste si: Cum arată noua bancnotă de 20 de lei, pusă în circulație de BNR. Prima femeie pe banii din România
UPDATE 12.00. Dan Barna, felicitări ironice pentru șeful PSD
Vicepreşedintele USR, Dan Barna, i-a transmis, joi, la şedinţa în care urmează să fie votat Guvernul Ciucă, un mesaj de ”felicitare” lui Marcel Ciolacu, pentru că a scos PNL dintr-o guvernare unde era vioara întâi şi să-l bage la guvernare ca anexă a PSD.
”Aţi reuşit, domnule Ciolacu, ceea ce nici Ion Iliescu nu a reuşit, aţi scos PNL din istorie şi l-aţi pus la buzunarul de la piept al PSD”, a afirmat Barna, criticând faptul că s-a înfiinţat un minister special pentru Gabriela Firea. ”De ce nu l-aţi chemat pe Liviu Dragnea să-i daţi Ministerul Justiţiei?”, a mai afirmat Barna.
Citeste si: Florin Cîțu este noul președinte al Senatului
UPDATE 10.40. Marcel Ciolacu: Nu voi minți niciodată că am învins pandemia
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut un discurs de la tribuna Parlamentului în care a promis că programul social al partidului său va fi pus în aplicare din prima lună de guvernare. "Am venit la guvernare pentru ca oamenii să audă tot adevărul. Nu voi minți niciodată că am învins pandemia. Trebuie să dărâmăm zidul care s-a creat între vaccinați și nevaccinați", a spus Marcel Ciolacu.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă prezintă programul de guvernare şi lista Guvernului în plenul Parlamentului (vezi video mai jos). Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului. Este un vot fără emoții, dat fiind că PNL, PSD și UDMR au asigurată o majoritate comfortabilă.
Alianța de guvernare are super-majoritate în Parlament
Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor . Votul este secret, cu bile.
Citeste si: Rectificarea bugetară va fi adoptată vineri. Ce se întâmplă cu banii de pensii
Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Dar Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.
Citeste si: Diane Delano, actrița din „Northern Exposure”, găsită moartă în propria casă- radioimpuls.ro
Cine face parte din Guvernul Nicolae Ciucă
Lista Guvernului PNL- PSD- UDMR este următoarea:
prim-ministru- Nicolae Ciucă (PNL)
vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii- Sorin Grindeanu (PSD)
vicepremier- Kelemen Hunor (UDMR)
ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei- Cseke Attila (UDMR)
ministrul Finanţelor- Adrian Câciu (PSD)
ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene- Dan Vîlceanu (PNL)
ministrul Economiei- Florin Spătaru (PSD)
ministrul Antreprenoriatului şi Turismului- Constantin-Daniel Cadariu (PNL)
ministrul Energiei- Virgil Popescu (PNL)
ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale- Adrian Chesnoiu (PSD)
ministrul Sănătăţii- Alexandru Rafila (PSD)
ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Tanczos Barna (UDMR)
ministrul Educaţiei- Sorin Cîmpeanu (PNL)
ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale- Marius Budăi (PSD)
ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse- Gabriela Firea (PSD)
ministrul Culturii- Lucian Romaşcanu (PSD)
ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării- Florin Roman (PNL)
ministrul Sportului- Eduard Novak (UDMR)
ministrul Justiţiei- Cătălin Predoiu (PNL)
ministrul Afacerilor Interne- Lucian Bode (PNL)
ministrul Apărării Naţionale- Vasile Dîncu (PSD)
ministrul de Externe- Bogdan Aurescu (PNL)
Citeste si: VIDEO- Primarul care și-a mutat biroul pe acoperiș
Următorul pas: jurământul la Cotroceni
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.
După ce Guvernul primeşte votul de încredere din partea Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Vineri, prima ședință de Guvern și rectificarea bugetară
Vineri va fi adoptată rectificarea bugetară, a dat asigurări Dan Vîlceanu, care a precizat că nu vor exista niciun fel de probleme la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetăţenii români.
„Nu există o gaură. Este o rectificare bugetară care, în condițiile în care nu am fi avut această criză politică, s-ar fi întâmplat deja și nu am avut această discuție. Deci această discuție există acum pentru că doamna Turcan a fost supărată. Nu am putut să facem rectificarea bugetară, nefiind un Guvern cu puteri depline, mai devreme.Atâta tot. Vineri, din câte știu, va fi adoptată rectificarea bugetară și nu vor exista niciun fel de probleme la plata salariilor, pensiilor sau altor drepturi către cetățenii români", a declarat miercuri Dan Vîlceanu.