In articol:
- Informații generale despre coloana lombară
- Ce este hernia?
- Care sunt simptomele?
- Tratament pentru hernia de disc
- De ce este necesar un consult la medic?
Informații generale despre coloana lombară
Există 5 vertebre în regiunea lombară, acestea fiind numerotate de la L1 la L5.
Citeste si: Top 5 cele mai faimoase stațiuni de băi termale din România
Citeste si: Diagnostic crunt! Simona Halep a aflat ca are hernie de disc!
Discurile fără structuri vasculare primesc substanțe precum oxigenul și glucoză, care sunt necesare pentru alimentația lor, prin difuzie din structurile osoase spongioase ale vertebrelor cu care sunt adiacente. Din acest motiv, îmbătrânirea țesuturilor începe mai devreme în discuri care nu pot fi alimentate cu flux sanguin direct în comparație cu alte țesuturi.
Ce este hernia?
Nucleul pulpos, care își pierde apă și elasticitatea ca urmare a modificărilor degenerative, creează o umflătură în canalul spinal ca urmare a unei încordări sau a unei mișcări greșite, deoarece fibroză inelului din jur își pierde rezistența.
Citeste si: Care sunt beneficiile folosirii unui aparat de aer condiționat
Uneori, acest disc degenerat străpunge ligamentul posterior într-o etapă ulterioară și se extinde în canal, care se numește disc perforat. Dacă partea de disc perforată cade în canalul rahidian, se numește fragment liber. De asemenea, bombarea, care este un termen foarte comun în rapoartele CT și RM, este o formă mai ușoară de
proeminență. Apoi apare comprimarea uneia dintre rădăcinile nervoase. Apar probleme precum amorțeală, furnicături, durere și slăbiciune.
Care sunt simptomele?
În funcție de gradul modificărilor degenerative ale discurilor, pacienții se pot plânge de dureri lombare recurente (lumbago) la început. În această etapă, persoana în cauză ar trebui să aibă grijă de sine cu măsuri precum evitarea ridicării de greutăți, mișcări bruște, efectuarea unor mișcări de gimnastică, folosirea de saltele ortopedice și, uneori, chiar și un analgezic și un relaxant muscular. Pe măsură ce problema este mai pregnantă și simptomele sunt mai severe.
Citeste si: Căutați o saltea nouă? Iată ce trebuie să aveți în vedere!
Pe lângă durere, pacientul se poate plânge de furnicături și amorțeală la nivelul piciorului, degetelor sau tălpii. Dacă compresia este într-un stadiu mai avansat, iar rădăcina nervoasă este expusă presiunii pentru o perioadă lungă de timp, fibrele motorii ale nervului sciatic vor fi și ele deteriorate și va avea loc o scădere a forței piciorului.
Tratament pentru hernia de disc
Dacă în urma examenului RMN este detectată o hernie mare care provoacă compresie atunci trebuie să consultăm un specialist. De cele mai multe ori, hernia de disc se rezolvă de la sine dacă sunt respectate anumite indicații ale specialistului. În unele cazuri, trebuie să apelăm la tratamente, precum cele oferite de Bio Ortoclinic.
Citeste si: Ce trebuie să faci dacă ai gâtul înțepenit. Șapte exerciții eficiente
Dacă materialul herniat al discului s-a desprins și a intrat în canal, lucru vizibil ca urmare a examenului RMN și dacă pacientul se confruntă, de exemplu cu incontinență urinară sau alte simptome grave, în acest caz intervenția chirurgicală este inevitabilă.
Totuși, tratamentul conservator poate fi încercat pe o perioada de 6 până la 8 săptămâni, cu condiția ca pacientul să fie evaluat în funcție de constatările clinice, severitatea durerii și rezultatele RMN. Cum spuneam, acest tip de tratament pare a fi de preferat dacă situația nu este atât de gravă.
Citeste si: Cea mai ciudată boală: Disfagia. De ce îți stă mâncarea în gât?
În majoritatea cazurilor, pacienții se vor reface complet. Printre cele mai comune metode de tratament, avem metode efectuate acasă și metode efectuate de personal specializat, precum cel de la Bio Ortoclinic. Dintre acestea metode amintim:
-Odihnă (repaus la pat însă fără a exagera, fiind necesară mișcarea în cazul herniei);
-Tratament medical cu medicamente analgezice și relaxante musculare;
-Fizioterapie, Hidroterapie, Masaj;
-Decompresia discului herniat cu ajutorul laserului etc.
De ce este necesar un consult la medic?
Trebuie consultat întotdeauna medicul pentru a pune un diagnostic corect deoarece durerile de spate pot avea și alte cauze. Astfel, dacă nu este o hernie de disc, pacientul poate avea una din următoarele condiții:
-Miopatie;
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
-Polineuropatie;
-Leziuni ale nervilor periferici (paralizia nervului perineu);
-Infecția cu Brucella;
-Tumoră a coloanei vertebrale;
-Stenoza coloanei vertebrale.
Un diagnostic definitiv se pune prin efectuarea unui RMN. Se mai poate folosi și radiografia bidirecțională (anteroposterior și lateral) a regiunii lombare. Mai rar, mielografia sau CT poate fi necesar pentru diagnostic.
Citeste si: Primele semne ale cancerului de col uterin: Mergi de urgență la medic dacă ai aceste simptome!
Așadar, dacă aveți dureri de spate, nu ezitați să consultați un specialist. Un diagnostic corect și un tratament aplicat la timp va pot scuti de multiple neplăceri și vă pot ajuta să vă reluați rapid activitățile zilnice.