Close sidebar
Close sidebar

Iei antibiotic atunci cand racesti? Mare atentie la riscuri! Uite ce poti pati

Antibioticele pot salva vieti. Sunt tot ce ai nevoie in infectii bacteriene cum sunt cele gastro-intestinale (cu E. coli, Helicobacter pylori, salmonela), respiratorii (otita, faringita, pneumonie), infectii ale pielii etc. Dar nu sunt niste pastile-minune care pot trata orice. Gripa si raceala sunt infectii peste care antibioticele nu ne ajuta sa trecem. Aceste doua boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

Antibioticele reprezinta probabil cel mai mare progres medical al ultimului secol. in cei 75 de ani de cand sunt utilizate, ele au salvat sute de milioane de vieti, au scurtat durata suferintelor prin infectii si, in numeroase alte cazuri, au prevenit aparitia unor sechele ale infectiilor.

La fel ca in cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Candidozele si diareea severa pot astfel de consecinte ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scara tot mai larga rezistenta bacteriilor fata de antibioticele la care sunt expuse. Iar infectiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente si va nevoie de antibiotice mai toxice si mai costisitoare; intr-unele cazuri, raman foarte putine solutii pentru tratamentul infectiilor cu bacterii rezistente.

Daca folosim antibiotice eronat sau cand nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fara a avea niciun beneficiu din administrarea lor.

De aceea, ar trebui sa recurgem la ele doar cand ne sunt de folos, in acele infectii care raspund la tratamentul cu antibiotice.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din tara noastra indica in mod constant in ultimii ani (2012-2015) niveluri ale rezistentei mai mari decat cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. Potrivit Ministerului Sanatatii, in ultimii ani, s-au comunicat cele mai mari niveluri ale rezistentei la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) si unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, dar si pentru unii care produc infectii in afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauza de infec ii urinare), pneumococ (principala cauza de pneumonii, sinuzite, otite),

enterococi.

Antibioticele trateaza numai infectii bacteriene. Daca ai o infectie virala – cum e gripa, raceala – ele nu te vor ajuta, dimpotriva.

Gripa si raceala sunt infectii peste care antibioticele nu ne ajuta sa trecem. Aceste doua boli sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii, iar virusurile nu sunt distruse de antibiotice. Te vei simti mult mai bine daca bei mai multe lichide, te odihnesti suficient si folosesti medicamente care elimina simptomele.

Din pacate, in multe cazuri se administreaza antibiotice pentru aceste boli, ceea ce:

nu ne va ajuta sa ne vindecam mai repede;
ar putea face sa ne simtim poate chiar si mai rau, daca apar efectele secundare amintite: diareea postantibiotica, candidoze etc.
In plus, putem selecta aparitia bacteriilor rezistente in propriul organism, cum ar Escherichia coli care ne poate cauza ulterior o infectie urinara mai greu de tratat.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI