In Romania, varsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati. De asemenea, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, informeaza EVZ.

Practic, potrivit Legii 263/2010, toate persoanele care ajung la varsta legala de pensionare si au indeplinit stagiul minim de cotizare, au dreptul la pensie pentru limita de varsta.

Sunt, insa, cazuri in care, desi au ajuns la momentul in care ar putea iesi din activitate, unii romani ar vrea sa nu-si depuna dosarul de pensie.

In cazul pensionarii pentru limita de varsta, potrivit 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat arata ca, „contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, independent de vointa salariatului si a angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensie”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

in baza aceluiasi articol, alin. (2), constatarea cazului de incetare de drept a CIM se face „in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului”.

Asadar, CIM va inceta obligatoriu la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si stagiului minim de cotizare. Totusi, dupa incetarea CIM, persoana in cauza poate lucra in continuare, daca incheie cu angajatorul un alt contract, pe durata determinata, si doar daca se incadreaza in categoria de pensionari care pot cumula pensia cu salariul.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si