In articol:
Despre Sfântul Ignatie Teoforul, cinstit de români pe data de 20 decembrie, se cunoaște faptul că a lăsat Bisericii Române documente prețioase: scrisorile sale dedicate comunităților creștine.
Ignat. Printre aceste documente se numără puținele mărturii vii lăsate în urmă de un sfânt mucenic, aflat înaintea pătimirii.
Potrivit tradițiilor creștine în această zi de sărbătoare este dezlegare la vin și ulei.
Ignat. Când se taie porcul de Crăciun conform tradiției
Ziua de 20 decembrie a rămas o comunitate românească ca fiind ziua în care se sacrifică porcul, însă neavând conotații sacru.
Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro
În vremurile apropiate timpurilor noastre, obiceiul de sacrificarea porcului de Crăciun, cu păstrarea tuturor datinilor, așa are izvorul în îndestularea cu carne și produse tradiționale la mesele de sărbători și nu numai.
Citeste si: VIDEO| Cum scăpăm de depresia de Sărbători
Tăierea porcului se face prin înjunghiere, iar apoi animal este pârlit, spălat cu mălai, apoi învelit cu pătura.
Ignat. În multe zone din țară, porcului i se face o crestătură în formă de cruce pentru că bucatele lui să fie binecuvântate.
Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro
Un alt obicei spune ca acei copii care se suie călare pe porc vor avea noroc tot anul.
Gospodinele continuă prin a scoate intestinale și măruntaiele, apoi carnea se tranșează și se trece la prepararea produselor tradiționale: sângerete, lebăr, cârnați, caltaboș etc. În aceeași zi în care porcul este sacrificat se face și pomana porcului cu toate persoanele care participă la acest obicei, dar și cu vecinii și cu cei de ai casei.
Ignat. În vremurile noastre, de cele mai multe ori, porcul este tăiat cu câteva săptămâni înainte de Crăciun pentru că preparatele din carne să aibă timp să stea la afumătoare, astfel să fie numai bune pentru masa de Crăciun și de Anul Nou.