Iile romanesti au inceput sa aiba mare succes peste hotare!
Camasile si iile traditionale de Maramures au devenit un brand de tara apreciat chiar si peste hotare. Din mainile mesterilor traditionali ies adevarate comori, vandute cu mare succes la targurile internationale.
“Avem multi clieniti, turisti straini, Asia, Australia…Este ceea ce ne reprezinta si ar trebui sa le purtam cat mai mult si sa ne mandrim cu aceste ii. Sunt un simbol al nostru!”
Elena Vlioncu: “M-am nascut cu o singura mana, m-am adaptat! Eu nu stiu cum se poate lucra cu doua maini. Se ia asa, se baga aici si apoi aici”.
Doamna Elena este unul dintre cei mai iscusiti mesteri populari din Buzau.
Din mana ei ies cele mai frumoase haine traditionale: ii, fote si camasi din bumbac adevarat. Femeia s-a nascut fara mana stanga si cu malformatii la inima. Avea inca de mica un talent nativ pentru arta tesutului.
“Cand eram copil, ma chinuiam sa o imit pe mama mea. Ma chinuiam, tineam cu mana stanga si mi-am dat seama ca doar asa nu se poate, trebuie sa mai am un ajutor.
Si am inceput sa ma ajut si de picior”
Elena a inceput sa coasa la 4 ani bucati de carpa, la 7 ani lucra cu andrele iar la 11 ani deja stapanea arta broderiei. De atunci, lucreaza ore in sir la costume populare, pe care insa nu le vinde. Nu a vrut ca pasiunea ei sa se transforme intr-o afacere.
“Aceasta este o ie... Da, este lucrata de mine, de peste 35 de ani.
Vedeti dumneavoastra lucratura asta aici? cineva zice ca e tesuta, dar e lucrata la mana. Model creat de mine!”