Maria Dobrican lucreaza cu pasiune camasi traditionale. Este o munca grea si necesita atentie, iar iile sale sunt vandute chiar si peste hotare.

“Asta ar fi foarte scump, cel mai scump, ajunge la cateva sute de euro”

Daca de la producatori, o ie cu model complex se vinde cu 3-400 de euro, in magazine pretul este si mai piperat....

dar merita, spun clientii.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

“Avem multi clieniti, turisti straini, Asia, Australia…Este ceea ce ne reprezinta si ar trebui sa le purtam cat mai mult si sa ne mandrim cu aceste ii. Sunt un simbol al nostru!”

Elena Vlioncu: “M-am nascut cu o singura mana, m-am adaptat! Eu nu stiu cum se poate lucra cu doua maini. Se ia asa, se baga aici si apoi aici”.

Doamna Elena este unul dintre cei mai iscusiti mesteri populari din Buzau.

Din mana ei ies cele mai frumoase haine traditionale: ii, fote si camasi din bumbac adevarat. Femeia s-a nascut fara mana stanga si cu malformatii la inima. Avea inca de mica un talent nativ  pentru arta tesutului.

“Cand eram copil, ma chinuiam sa o imit pe mama mea. Ma chinuiam, tineam cu mana stanga si mi-am dat seama ca doar asa nu se poate, trebuie sa mai am un ajutor.

Si am inceput sa ma ajut si de picior”

Elena a inceput sa coasa la 4 ani bucati de carpa, la 7 ani lucra cu andrele iar la 11 ani deja stapanea arta broderiei. De atunci, lucreaza ore in sir la costume populare, pe care insa nu le vinde. Nu a vrut ca pasiunea ei sa se transforme intr-o afacere.

“Aceasta este o ie... Da, este lucrata de mine, de peste 35 de ani. Vedeti dumneavoastra lucratura asta aici? cineva zice ca e tesuta, dar e lucrata la mana. Model creat de mine!”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si