VIDEO Imagini șocante cu roboții care ar putea să facă oamenilor operația de transplant de cap! Creierul ar putea trăi sute de ani! Care este opinia experților
Au apărut imagini ireale cu roboții care pot efectua transplant de cap. Este operația care va revoluția sistemul medical! Ce părere au experții despre conceptul care schimbă viitorul?
Un prototip al roboților care ar putea efectua un transplant de cap ar putea fi finalizat în doar opt ani, potrivit informațiilor transmise de dailymail.co.uk. Se pare că este vorba despre o operație care va revoluționa domeniul medical! Creierul ar putea trăi până la sute de ani.
„Creierul este capabil să reziste câteva sute de ani, cu condiția ca restul corpului să rămână tânăr”,
a declarat un expert despre operația de transplant de cap.
Operația de transplat de cap și părerea experților. Revoluționarea sitemului medical
Potrivit BrainBridge, citat de sursa anterioară, transplantul de cap ar putea oferi pacienților care suferă de paralizie și/sau leziuni ale măduvei spinării, oportunitatea de a avea un „corp complet funcțional”.
Astfel, în cadrul operației de transplant de cap, corpul donatorului (un pacient în moarte cerebrală cu un corp funcțional și receptorul- al cărui cap va fi transplantat pe noul corp), trebuie să fie răcit prima oară la 5°C,
pentru a „reduce potențiale leziuni ale creierului”.
În ambele corpuri va fi introdusă „soluție de plasmă artificială” pentru a menține creierul și corpul oxigenate și pentru a preveni coagularea.
Următorul pas este drenarea completă a sângelui din capul primitorului pentru a preveni coagularea, înainte de a fi conectat „imediat” la sistemul circulator al corpului donatorului și pompat cu sânge proaspăt oxigenat.
Un aspect important al transplantului de cap este faptul că mușchii faciali și țesuturile moi ale donatorului ar fi apoi transplantați, pentru a reduce probabilitatea de respingere a țesuturilor și pentru a „întineri” fața primitorului.
Timp de o lună, pacientul ar urma să fie monitorizat în comă, unde i se administrează medicamente imunosupresoare pentru a împiedica sistemul imunitar să respingă corpul donatorului. În acest timp, creierul ar trebui să-și recapete controlul.
„Scopul tehnologiei noastre este de a depăși limitele a ceea ce este posibil în știința medicală și de a oferi soluții inovatoare pentru cei care se luptă cu condiții care pun viața în pericol.
Tehnologia noastră promite să deschidă uși către tratamente de salvare a vieților care erau de neimaginat cu doar câțiva ani în urmă”, a declarat liderul proiectului din Dubai, Hashem Al-Ghaili.
Experții din domeniul neurochirurgiei și al neuroștiinței au păreri controversate cu privire la operația de transplant de cap, pe care o consideră o fantezie, un lucru greu de realizat.
„Nu există nicio dovadă a conceptului că transplantul de cap este fezabil la om.
Acest lucru reflectă o simplificare excesivă a modului în care funcționează creierul și a modului în care se dezvoltă aceste boli, sugerând că această propunere ar putea fi o glumă proastă”, a declarat Dr. Ahmad Al Khleifat, neurolog la King's College din Londra.
„Am văzut câteva afirmații fantastice din eforturile private și comerciale înainte, dar aceasta este de departe cea mai extremă. În multe privințe, este ca o duzină de afirmații improbabile și ridicole, grupate într-un pachet convenabil. În primul rând, un transplant direct de cap rămâne o ficțiune. În timp ce majoritatea obstacolelor cheie sunt recunoscute în acest videoclip, „soluțiile” oferite sunt, în cel mai bun caz, aluzii vagi la lucruri care sunt încă decenii, dacă nu secole distanță de descoperire. Presupunând că se întâmplă deloc”, a declarat Dr. Dean Burnett, neuroștiință și cercetător onorific la Școala de Psihologie a Universității Cardiff
Un alt chirurg a mărturisit că transplantul de cap ar necesita mai mult decât o operație realizată cu ajutorul roboților.
„Când chirurgii conectează nervii în orice parte a corpului, cum ar fi un transplant de braț, de exemplu, pur și simplu nu știm dacă nervii vor funcționa normal după aceea. C hiar dacă totul se conectează, dacă vreuna dintre acele conexiuni curge sau este deconectată după o intervenție chirurgicală, asta ar putea însemna moartea instantanee pentru pacient. Ca să nu mai vorbim de necesitatea medicamentelor pe tot parcursul vieții pentru a preveni respingerea transplantului. Dacă deconectați un om și opriți întrerupătorul, sunteți sigur că veți obține același om când porniți din nou întrerupătorul?”, a declarat un chirurg din Hampshire, Dr. Karan Rangarajan.