Impactul polipilor endometriali asupra fertilității – Evaluarea riscului în perspectiva FIV
În ultimii ani, foarte multe femei suferă de o patologie endometrială, care necesită un tratament chirurgical, ceea ce ar putea duce la pierderea funcției de reproducere. Cercetătorii spun că hiperplazia endometrială poate cauza uneori formarea de tumori endometriale maligne. Cele mai afectate sunt femeile cu vârsta de peste 35 de ani, femeile cu menopauză târzie, sau femeile cu boli de ficat, boli de vezică biliară, obezitate, boli autoimune. Riscul apare și la persoanele cu antecedente familiale de diabet, cancer de colon, cancer ovarian și endometrial.
O consecință a endometritei cronice poate fi și apariția unui polip endometrial. Boala necesită tratament antiinflamator și nu este chiar un motiv de îngrijorare, ea fiind o patologie benignă, care se poate vindeca. În cazul femeilor cu endometrită, aproximativ 50% dintre ele nu au probleme de infertilitate.
Polipul endometrial poate fi asociat cu infertilitatea, în sensul că poate crește riscul de avort spontan. El produce sângerare în perioada de timp de dinainte de menopauză, dar și după aceea. La unele femei, polipul poate fi asimptomatic și în general benign. Există și cazuri rare când se poate transforma în polip malign.
Factorii de risc pentru dezvoltarea hiperplaziei endometriale sunt:
• Obezitatea, hiperestrogenismul (toxicitatea estrogenică)
• Tulburările hormonale de strogen sau de progesteron
• Bolile virale.
În unele cazuri, boala nu dă simptome clare, însă de regulă produce menometroragie (o sângerare menstruală abundentă, timp de peste 7 zile). Când este asimptomatică, boala ar putea fi depistată tardiv și asta crește riscul de cancer endometrial. Pentru a preveni asta, se recomandă un test de screening la organele genitale cel puțin o dată pe an.
Pentru un diagnostic clar, în clinicile de specialitate se fac o serie de teste, examinări și analize, precum: identificarea procesului hiperplazic, testul histologic al endometrului, evaluarea dezechilibrului hormonal. Se folosesc diferite metode de diagnostic și tratament: histologice, endoscopice și cu ultrasunete. Medicii folosesc în clinici histeroscopia, deoarece este o procedură care oferă o examinare clară a cavității uterine și în plus, ajută la identificarea anomaliilor în raport cu endometrul.
Conform unui studiu de pe NCBI, polipii endometriali pot fi diagnosticați foarte clar prin histeroscopie. Cei care sunt mai mici de 2 cm nu scad rata sarcinii, însă dacă sunt mai mari pot crește riscul de pierdere a sarcinii. În prezent, medicina a avansat și astfel medicii aplică tratamente de specialitate (de extragere a ovocitelor, de polipectomie și de înghețare a embrionilor și folosirea lor ulterioară) prin care cresc rata de succes a sarcinii.
Unele femei sunt diagnosticate întâmplător cu polipi endometriali în timpul FIV, iar rezultatele sarcinii nu sunt compromise după ce se face polipectomia histeroscopică și transferul de embrioni (vezi studiul de caz de pe PubLMed).
La femeile cu probleme grave de sănătate (tumori, boli), medicii recomandă conservarea fertilității. În acest mod ele pot avea copii mai târziu. De exemplu, în cancer se aplică anumite tipuri de tratamente care durează și care în plus au și un impact mare asupra sănătății reproductive. Prin conservarea fertilității înainte de aplicarea acestor tratamente, femeile au șansa de a avea o sarcină mai târziu.
Această metodă este indicată femeilor care suferă de boli genetice, boli autoimune, fibrom uterin, endometrioză, alte boli ce afectează fertilitatea.
De asemenea, crioconservarea spermei la bărbați este o tehnică de actualitate prin care probele de spermă sunt congelate și apoi stocate pentru utilizarea ulterioară. Crioconservarea embrionilor este o opțiune de succes pentru păstrarea fertilității. Această metodă se utilizează și în FIV.
În ziua de azi, oamenii pot afla mai multe informații despre conservarea fertilității, prin consultarea unui medic specialist în acest domeniu de la o clinică medicală de fertilitate și ginecologie. De asemenea, ei pot afla ce analize și proceduri există și se pot face la clinica medicală în funcție de starea lor de sănătate.