Importanța protecției solare pentru menținerea sănătății pielii: 5 lucruri pe care e bine să le știi despre SPF

Simona Costache, joi 27 iunie 2024 , 15:24

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Fie că ne place să petrecem timp în aer liber, fie că suntem obligați de circumstanțe să ne expunem la radiațiile ultraviolete, este important să conștientizăm riscurile la care ne supunem când stăm mult timp în bătaia soarelui, fără protecție solară.

O zi însorită și relaxantă la plajă, drumeții în munți, picnic în parc sau pur și simplu o plimbare prin oraș în mijlocul verii - iată doar câteva dintre situațiile în care ne bucurăm de căldura și lumina soarelui, dar, de pe urma cărora, putem avea de suferit.

Pe termen scurt, dacă nu folosim protectie solara pentru corp cu SPF când petrecem timp la soare, putem suferi de arsuri solare - cea mai cunoscută consecință a expunerii prelungite la soare fără protecție. Pe termen lung însă, razele ultraviolete pot provoca îmbătrânirea prematură a pielii, respectiv apariția liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare, dar și cancer de piele.

Cu ajutorul produselor cu factor de protecție solară, ne putem bucura de zilele însorite de vară, având, în același timp, grijă de sănătatea pielii.

Iată ce ar trebui să știi despre importanța protecției solare și produsele cu SPF:

De ce să folosești o cremă cu factor de protecție solară în fiecare zi?

Protecția solară reprezintă a treia etapă din rutina zilnică de îngrijire a pielii. După curățarea și hidratarea tenului, aplică o cremă cu SPF pentru a asigura protecția pielii. Poți combina cele două etape - hidratarea și protecția solară - dacă aplici o crema de fata hidratanta cu protectie solara. Alege produsul potrivit în funcție de tipul de ten și de nevoile acestuia.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva motive pentru care e bine să folosești o cremă cu SPF în fiecare zi:

● Protecția solară ajută la prevenirea cancerului de piele. Unul dintre cele mai importante motive pentru a-ți proteja pielea de soare este pentru a reduce riscul de cancer de piele.

● Protecția solară te ajută să eviți îmbătrânirea prematură. Expunerea la soare este principala cauză pentru îmbătrânirea prematură a pielii. Razele UV descompun fibrele de colagen și elastină, două proteine esențiale pentru menținerea fermității și elasticității pielii. Acest lucru duce la apariția ridurilor, a liniilor fine și a petelor pigmentare.

● Protecția solară te ajută să previi arsurile solare. Dincolo de durerea și disconfortul imediat, arsurile solare repetate pot avea consecințe grave pe termen lung, inclusiv un risc crescut de cancer de piele.

● Protecția solară te ajută să-ți păstrezi nuanța uniformă a pielii. Expunerea la soare poate duce la hiperpigmentare. Această problemă cutanată este, de obicei, rezultatul expunerii prelungite la razele UV fără protecție solară. Folosirea produselor cu factor de protecție solară ajută la prevenirea formării acestor pete pigmentare, menținând nuanța uniformă a pielii.

● Protecția solară te ajută să-ți menții sănătatea generală. O piele sănătoasă protejează mai bine organismul împotriva daunelor produse de mediu, ajută corpul să-și regleze temperatura și oferă informații senzoriale necesare pentru o bună funcționare. Astfel, protejându-ți pielea de soare, te asiguri că funcția de barieră de protecție a pielii funcționează în mod optim.

Ce trebuie să știi despre SPF înainte de a alege un produs cu factor de protecție solară?

Pentru a alege produsul cu SPF potrivit pentru tipul de ten și nevoile acestuia, este important să știi câteva lucruri esențiale despre radiațiile ultraviolete și protecția solară:

1. SPF sau FPS înseamnă factor de protecție solară și pe etichetele produselor cosmetice este menționat un număr de factor de protecție solară (SPF 15, SPF 30, SPF 50). Acest număr indică nivelul de protecție împotriva razelor UVB. Factorul de protecție solară reduce viteza arsurilor solare de atâtea ori cât indică valoarea sa. Prin urmare, dacă folosești un produs cu factor de protecție solară SPF 30, ar fi de 30 de ori mai greu ca pielea să se înroșească decât dacă n-ar fi aplicată protecție solară.

2. Spectru larg de acoperire. Cele mai eficiente produse cu protecție solară sunt cele care au mențiunea „spectru larg de acoperire“. Acest lucru înseamnă că au în componența lor ingrediente care pot proteja pielea de razele UVA. În timp ce razele UVB sunt responsabile de arsurile solare, razele UVA pătrund mai adânc în piele și contribuie la îmbătrânirea prematură și la apariția cancerul de piele. O protecție solară cu spectru larg de acoperire asigură o protecție completă împotriva ambelor tipuri de radiații nocive.

3. Filtrele solare. Produsele cu factor de protecție solară includ ingrediente active, care împiedică radiațiile UV ale soarelui să ajungă la piele. Acestea sunt de două tipuri: ingrediente fizice sau filtre minerale de protecție, care blochează și dispersează razele înainte ca acestea să penetreze pielea, ș ingrediente chimice sau filtre organice, care absorb razele UV înainte ca acestea să dăuneze pielii.

4. Protecție în fiecare anotimp. Cu toate că, în timpul verii, razele ultraviolete sunt mai puternice, iar temperaturile crescute reprezintă un indicator pentru a folosi cremă cu SPF, este important să te protejezi de soare în orice anotimp. Razele UV se reflectă pe diferite suprafețe, precum apa, cimentul, nisipul și zăpada.

5. Aplicarea corectă a cremei cu factor de protecție solară. Crema cu factor de protecție solară se aplică în fiecare dimineață, după curățarea și hidratarea pielii, cu 15-30 de minute înainte de a ieși afară. Specialiștii recomandă reaplicarea acesteia la fiecare două ore sau chiar mai des, dacă înoți sau faci activități sportive ce presupun transpirație abundentă.

Protecția solară este importantă pentru menținerea sănătății pielii. Asigură-te că alegi produsele potrivite pentru tipul de piele și nevoile specifice ale acestuia și folosește-le în fiecare dimineață.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de... Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de Vlad Pascu. Nu i-a venit să creadă ce a surprins camera de supraveghere: „Am rămas înmărmurit”
spotmedia.ro
„Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel... „Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel american în retragere
b1.ro
Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat... Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si