Tot mai multe state europene, dar și de pe alte continente, restricționează circulația românilor pe teritoriul lor sau impun condiții specifice pentru intrarea în țară. Unele impun autoizolarea pe o perioadă de timp de la intrarea în țară, alte state cer teste negative de COVID-19 pentru cei care vin din România și altele interzic cu totul intrarea cetățenilor români.

Sunt tot mai puține țările în care românii pot călători fără carantină, doar cu test negativ COVID-19.

Potrivit MAE, statele din Europa  care,   în context COVID-19, impun restricții    pentru cetățenii care vin din România sunt:

Austria

Belgia

Bosnia Herțegovina

Bulgaria

Cehia

Cipru

Croația

Danemarca

Estonia

Confederaţia Elvețiană

Federația Rusă

Finlanda

Franţa

Germania

Grecia

Irlanda

Islanda

Italia

Letonia

Lituania

Luxemburg

Malta

Muntenegru

Regatul Țărilor de Jos

Norvegia

Polonia

Portugalia

​​ Principatul Liechtenstein

Republica Moldova

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Slovacia

Serbia

Spania

Slovenia

Suedia

Turcia

Ungaria

Ucraina

Țări care nu impun carantina pentru cei care vin din România

Ciprul impune următoarele condiţii de călătorie pentru cetăţenii care vin din România, fără a impune și carantina:
- prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie și încărcarea rezultatului, anterior călătoriei, pe portalul Cyprus Flight Pass- Login;
- efectuarea celui de-al doilea test RT-PCT, pe cheltuială proprie, la sosirea pe aeroport- costul testului este de 30 euro pe aeroportul din Larnaca și de 32 euro pe aeroportul din Pafos, rezultatul va fi furnizat în 3 ore prin sms;

Începând cu data de 2 martie, accesul tuturor cetățenilor străini este din nou permis pe întreg teritoriul Republicii Albania. Românii scapă de carantină și în Bosnia și Herțegovina, cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina. Măsura se aplică inclusiv copiilor, indiferent de vârstă. 

Persoanele care nu doresc să se autoizoleze pentru întreaga perioadă de 10 zile după sosirea în Estonia dintr-un stat cu risc ridicat de infectare, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Estonia. Ulterior, în timpul șederii în Estonia, se poate efectua un al doilea test, însă nu mai devreme de a 6-a zi de la data efectuării primului test în străinătate. Dacă rezultatele ambelor teste sunt negative, măsura autoizolării se suspendă. 

Până la data de 5 aprilie 2021, toate persoanele care sosesc în Danemarca și care dețin un motiv întemeiat, vor prezenta un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat cu cel mult 24 ore anterior îmbarcării în avionul cu destinația Danemarca, respectiv cu 24 de ore înaintea prezentării la frontiera terestră sau un rezultat pozitiv la un test efectuat cu minimum 14 zile (dar nu mai vechi de 12 săptămâni) înaintea intrării în Danemarca.

Din 5 martie, toţi cetăţenii care intră în Republica Moldova vor efectua, în mod obligatoriu, o perioadă de autoizolare de 14 zile, într-o locație declarată de persoanele în cauză. Totodată, acestea vor completa o fișă epidemiologică și o declarație pe proprie răspundere privind respectarea măsurii de autoizolare. Măsura autoizolării se poate încheia înainte de termenul de 14 zile, în baza rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat după a 10-a zi de izolare.

Toate persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenționează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Olanda au obligația de a prezenta un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

INFORMAȚII ACTUALIZATE despre condițiile restrictive aplicate românilor la intrarea în fiecare țară pot fi văzute pe site-ul MAE.

Citeste si: VIDEO -Capitala, departe de carantină, deși rata de infectare e uriașă

Elveția a inclus luni România pe "lista neagră"

Începând cu data de 22 martie 2021, ora 00:00, România a fost inclusă pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic. Astfel, începând cu această dată, toate persoanele care sosesc în Confederația Elvețiană, indiferent de mijlocul de transport folosit, trebuie să respecte următoarele măsuri:

- să prezinte un  document care să ateste efectuarea unui   test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu maximum 72 de ore anterior   intrării pe teritoriul elvețian. Documentul respectiv trebuie să includă următoarele informații: 1. numele, prenumele și data nașterii persoanei testate; 2. data și ora prelevării testului; 3. tipul de test prelevat; 4. rezultatul testului.

- înainte de intrarea pe teritoriul Confederației Elvețiene să își înregistreze datele de contact prin completarea formularului de înregistrare, în format electronic sau în format fizic, pe hârtie, utilizând formularele puse la dispoziție de companiile de transport. Sunt exceptate persoanele care provin din zonele de frontieră și persoanele care asigură transportul internațional de bunuri și persoane.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

- să intre imediat în carantină pentru o perioadă de 10 zile și să se înregistreze la autoritățile cantonale din localitatea de destinație în termen de maximum 48 de ore de la sosire. Cu aprobarea autorităților cantonale competente, perioada de carantină poate fi redusă dacă persoanele în cauză efectuează, în cea de a 7-a zi de carantină, un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip antigen rapid sau PCR), pe cheltuială proprie, iar rezultatul acestuia este negativ. Persoanele care beneficiază de reducerea perioadei de carantină trebuie să poarte permanent masca de protecție și să păstreze distanța față de alte persoane atunci când părăsesc locația unde efectuează carantina până la expirarea perioadei de 10 zile.

Pot fi exceptate de la măsura prezentării unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și de la efectuarea perioadei de carantină, persoanele care îndeplinesc una din următoarele condiții:

- pot dovedi că au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele trei luni anterior intrării în Confederația Elvețiană/Principatul Liechtenstein și sunt vindecați.

- asigură transportul internațional de bunuri și persoane;

- s-au aflat în tranzit direct (pentru mai puțin de 24 de ore) pe teritoriul unui stat/unei regiuni cu grad ridicat de risc epidemiologic;

- tranzitează direct teritoriul Confederației Elvețiene/Principatului Liechtenstein spre alte destinații. În acest caz, autoritățile locale pot solicita prezentarea unor documente justificative care să dovedească necesitatea tranzitării teritoriului național (ex.: domiciliu/ rezidență/ drept de ședere/ contract de muncă/ orice altă dovadă a necesității intrării, precum adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.);

- călătoresc în scop profesional sau medical, deplasarea fiind absolut necesară și nu poate fi amânată;

- revin pe teritoriul Confederației Elvețiene/Principatului Liechtenstein după ce au călătorit într-un stat/regiune cu risc epidemiologic ridicat din motive profesionale sau medicale absolut necesare și care nu puteau fi amânate;

- revin pe teritoriul Confederației Elvețiene/Principatului Liechtenstein după participarea la un eveniment care a avut loc într-un stat/regiune cu risc epidemiologic ridicat, cu condiția să prezinte dovezi că participarea și șederea au avut loc în conformitate cu un plan de protecție specific. Excepția se referă, în special, la participarea în scop profesional la o competiție sportivă, la un eveniment cultural sau la un congres;

- sunt direct implicate în asigurarea bunei funcționări a sistemului medical și/sau de ordine și securitate publică, a sistemului administrativ federal.

Persoanele care prezintă un certificat medical care dovedește efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv a celei de a 2-a doze, nu sunt exceptate de la măsura prezentării unui test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Elveția și nici de la efectuarea perioadei de carantină.

Citeste si: Situație critică în România: din nou peste 6.000 de cazuri Sars-Cov-2. Numărul pacienţilor din ATI a crescut

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată

La 19 martie 2021, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat lista țărilor/zonelor/teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat (Zona Galbenă) pentru care se impune carantinarea la domiciliu timp de 10 zile după intrarea în România a tuturor persoanelor care sosesc din aceste destiații.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

De asemenea, persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un certificat care să arate un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Pentru persoanele care nu prezintă un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Astfel, conform Hotărârii nr. 18 din 19.03.2021, începând cu 20 martie 2021 Zona Galbenă cuprinde 48 de țări/ regiuni cu risc epidemiologic ridicat. Lista se regăsește pe site-ul Comitetului Național pentru Situații de Urgență:  https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/2338-anexa-1-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-18-03-2021/file  

Excepții de la restricțiile de călătorie

Sunt exceptate de la această măsura carantinării (în afara persoanelor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru care se aplică alte măsuri):

- copii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani

- persoanele aflate în tranzit, dacă părăsesc România în cel mult 24 de ore de la intrarea pe teritoriul tării;

- persoanele care sosesc în România din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul României

- persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doze până la data contactului direct sau până la data intrării în România

- persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrarea în țară.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si