Oamenii de știință au cercetat de-a lungul timpului ce se află în interiorul planetei Pământ. Conform ultimelor cercetări, planeta noastră are o minge de fier bine definită în interiorul miezului său metalic, scrie CNN.

Citește și: Recensământul furnicilor de pe Terra

Potrivit descoperirilor făcute de către cercetători, sub scoarță, manta și nucleul exterior topit se găsește un nucleu interior în stare solidă.

Un al cincilea strat, „cel mai interior nucleu intern”, se ascunde în mijlocul nucleului intern, potrivit unui nou studiu publicat marți în revista Nature Communications.

Această descoperire monumentală arată că Terra ar avea cinci straturi majore, în loc de patru, și oferă noi detalii pe care oamenii de știință le-ar putea folosi pentru a desluși unele dintre cele mai mari mistere despre planeta noastră și despre felul în care s-a format.

Citește și: Cum arată, de fapt, Perseidele. Vor fi cele mai vizibile în 11-13 august 2022

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Prima dată, geologii au lansat teoria potrivit căreia nucleul Pământului ar putea avea încă un strat imperceptibil acum 20 de ani. Noile date au fost obținute prin măsurarea undelor seismice produse de cutremure în timp ce străbat miezul planetei.

Undele seismice reprezintă vibrații ce traversează suprafața Pământului și straturile interioare în urma producerii de cutremure, erupții vulcanice sau prin alte metode.

Undele seismice- mingi de ping-pong în interiorul planetei

Ultimul studiu lansat recent arată unde de la 200 de seisme cu magnitudini peste 6 pe scara Richter, care au ricoşat ca nişte mingi de ping-pong în interiorul planetei, scrie Agerpres.

Citește și: Furtuna solară care va lovi Pământul. Ce au transmis experții

„În această cercetare, pentru prima dată, raportăm observații ale undelor seismice provenite de la cutremure puternice care circulă înainte și înapoi de pe o parte a planetei pe cealaltă până la cinci ori, ca un ricoșeu”, a transmis seismologul Thanh-Son Pham, coautor al studiului și cercetător de la Universitatea Națională Australiană din Canberra.

Oamenii de știință au declarat că mingea de fier are probabil un diametru de aproximativ 1.300 de kilometri, potrivit El Pais. Prezența unui nucleu diferit de ceea ce știam până acum le-ar putea oferi oamenilor de știință o mai bună înțelegere a câmpului magnetic al Pământului și a modului în care a evoluat și în care va continua să evolueze. Cercetătorii s-ar putea folosi de noile informații pentru a rezolva și misterul dispariției câmpului magnetic al planetei Marte.

Citește și: NASA a lansat cu succes cea mai puternică rachetă spre Lună. Care este misiunea Artemis

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si