Doctorii esteticieni vor fi obligati sa faca dovada calificarii, iar cei care fac interventii fara drept vor raspunde penal. Pana atunci, pacientii sunt indemnati sa verifice singuri medicii la care vor sa apeleze.
Stomatolog: Pai, cum hotarati.
Reporter: Sa imi faceti si detartrajul sa imi puneti si acid hialuronic in buze, se poate?
Stomatolog: Da.
Reporter: Nu deranjeaza, nu?
Stomatolog: Nu.
Reporter: Nici nu ma doare? Ca sunt fricoasa.
Stomatolog: Nu, se face anestezie.
Discutia dintre reporterul Stirilor Kanal D si doctor a avut loc intr-un cabinet stomatologic din tara. Aflam ca medicul dentist se poate ocupa, fara nicio problema, si de partea estetica a pacientului.
Primim chiar asigurari ca suntem pe maini bune. In realitate, insa, exista o decizie a Colegiului Stomatologilor din Romania care spune clar ca dentistii nu pot face injectari cu acid hialuronic sau botox.
"Un medic stomatolog generalist, din pct meu de vedere, nu ar trebui sa faca niciun fel de itnerventie estetica la nivelul fetei sau buzelor.
Citeste si: Andrei Cristea a fost fascinat de publicul de la Craiova: “Am avut impresia că sunt în altă țară!"
Pacientii care ajung pe mana unui neprofesionist se expun, de fapt, unor riscuri uriase. "Risca necroza cutanata, adica sa moara pielea, risca orbire, risca avc sau alte compolicatii. Risca si o uratire.", spune si Dana Jianu, doctor chirurgie plastica.
In plus, dupa o simpla cautare pe internet, gasim inclusiv saloane de infrumusetare in care se pot face interventii estetice, desi au dreptul doar cei care au specializare in ORL, dermatologie sau chirurgie plastica, estetica si oro-maxilo-faciala.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, vrea sa introduca obligativitatea ca fiecare cabinet sa prezinte, atunci cand solicita autorizatia de functionare, si un document privind calificarea medicilor. Dar ii indeamna si pe pacienti sa fie mai atenti.
Citeste si: Anunț important pentru pensionarii din București. Ce se întâmplă cu abonamentele de călătorie GRATUITE
Romanii sunt mari amatori de operatii estetice. Numai in 2017 s-au facut peste 76.900 de interventii.