În România, numărul de divorțuri a crescut în 2018 - Care sunt motivele principale?
În ultimii ani, divorțul a devenit un fenomen social. Numărul de divorțuri în anul 2018 a crescut. În România, statisticile arată că 1 din 4 cupluri divorțează.
De multe ori ne gândim că principalul motiv al divorțului ar fi diferența de caracter dintre parteneri, care are un efect negativ asupra stabilității căsătoriei. S-a observat că independența financiară a femeilor a scăzut în mod clar importanța căsătoriei și a avut un efect asupra creșterii numărului de divorțuri în ultimul deceniu. Statisticile Eurostat arată că în prezent conceptul de familie nu mai este înțeles ca altădată, s-a schimbat: sunt mai puține căsătorii, sunt mai multe divorțuri, sunt mai multe nașteri extramaritale.
Psihologii consideră că anumite trăsături de personalitate au efect asupra satisfacției în căsătorie: compatibilitatea, sociabilitatea, conștiinciozitatea, instabilitatea, incertitudinea, deschiderea spre experiență. În relație, oamenii au tendința de a se influența reciproc și de a se schimba în relația cu cei din jur. Potrivit studiilor, motivele și factorii care au dus la creșterea numărului de divorțuri sunt:
Divorțul nu este un lucru ușor, mulți oamenii au o stare de depresie după divorț. Și totuși de ce atât de mulți oameni decid să facă acest pas?
Majoritatea oamenilor trec prin criza vârstei când au 50-55 de ani. Acesta este momentul când trag linie, analizează viața lor, sunt tentați să renunțe dacă nu sunt fericiți și decid să caute alt partener.
Criza vârstei de mijloc este perioada când oamenii își revizuiesc propriile valori de viață (dorințe, pasiuni, plăceri, ambiții, dorința de a fi acceptat, voința de putere, dorința de creativitate, căutarea idealurilor, disponibilitatea de a socializa, pasiunea pentru anumite lucruri) și când au anumite stări negative, pe care uneori nici ei nu le înțeleg (oboseală fizică, oboseală psihică, depresie, lipsa chefului de viață, lipsa dorințelor, senzație de gol interior, senzație de teamă și de singurătate, boli psihosomatice care se agravează).
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ei cred că pot trăi cam 80-90 de ani și că au timp să mai facă o schimbare, să se bucure de viață.
Ce să faci pentru a nu ți se întâmpla și ție acest lucru? Cum poți ține un mariaj?
Comunicarea este importantă într-o relație. Dificultățile de comunicare sunt cele mai frecvente motive care duc la divorț. Certurile, jignirile, dificultățile de comunicare pot duce la o separare temporară între cei doi.
Problemele care sunt în mintea unuia dintre parteneri trebuie discutate și rezolvate, altfel ele se agravează. Dacă el simte că situația nu mai este cum și-a dorit, dar mai are sentimente puternice pentru ea, va dori să ia o pauză, să se liniștească, să analizeze ce să facă. Astfel el se va gândi dacă relația merită, dacă mai are un viitor, dacă dragostea dintre ei mai există, iar dacă va fi convins că răspunsul este DA, va continua relația, în caz contrar va pune punct, va decide să divorțeze.Respectul este de asemenea important în orice fel de relație. Acesta nu este un cuvânt de modă veche, cum ar putea spune unii, este piatra de temelie a oricărei relații. Respectul în cuplu contează enorm. Se spune că dacă oferi respect, primești respect. În căsătorie, respectul contribuie la împlinirea relației. Prin urmare, dacă oamenii s-ar respecta reciproc, ar avea o relație mai armonioasă și probabil nu ar ajunge la divorț.
Nu spune lucruri urâte la nervi dacă vrei să îți păstrezi mariajul! Dacă în cuplu, unul dintre parteneri înjură, jignește partenerul, sau îi reproșează mereu câte ceva, lucrurile se schimbă între ei, dragostea dispare, iar riscul de divorț este mare. Ei ajung să spună STOP relației pentru că nu mai suportă să se tortureze așa, se simt obosiți, epuizați, fără chef de a mai continua relația.
Prietenii sunt importanți sau pot distruge o relație? Cu toții avem prieteni în viață și îi putem păstra în continuare chiar dacă suntem căsătoriți. Femeia nu trebuie să interzică soțului să iasă cu prietenii la bere, iar ea nu trebuie să renunțe la întâlniri cu prietenele ei, din când în când. Unii prieteni sunt foarte apropiați, îi considerăm ca fiind persoane din familie, alții sunt de fapt doar cunoștințe, nu le spunem orice, nu avem încredere deplină în ei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În viață, ajungem să constatăm că unii oameni nu ne sunt cu adevărat prieteni, iar uneori prezența lor nu face decât să ne creeze probleme și să ne afectează relația de cuplu. Prin urmare, este bine să fii atent la ce persoane ai în jur, să înlături prietenii falși, care pot avea un rol distrugător în viața persoanelor căsătorite.
Căsătoria trebuie înțeleasă ca o relație de dragoste și de prietenie. Unii oameni nu împărtășesc aceleași perspective, iar în plus pot distruge în mod subtil ceea ce alții au construit. Sunt prieteni care pot provoca probleme din invidie, din dorința lor de a vedea și pe alții nefericiți ca ei.
Fă mici surprize, cadouri persoanei dragi! Femeile adoră cadourile, chiar dacă sunt doar simbolice. Ele cred că primul semn ce arată că o persoană ține la ele, este acela că îi face plăcere să-i ofere cadouri. Unii bărbați oferă cadouri vibratoare soțiilor pentru a-și manifesta iubirea erotică, aceasta fiind pentru ei una din valorile care le aduce satisfacție în mariaj. Ei vor să reaprindă "focul dragostei" care era la începutul relației. Dacă ajung să constate că "focurile de artificii" au dispărut, imediat sunt tentați să depună actele de divorț.