Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - În urma scăderii nivelului Dunării, au ieșit la suprafață mai multe părți importante ale sitului arheologic Noviodunum

După ce nivelul Dunării a scăzut la un minim istoric din cauza temperaturilor mari, au ieșit la suprafață mai multe părți importante ale sitului arheologic Noviodunum, una din cele mai importante cetăți de pe malul Dunării, în antichitate. Iar vestigiile au atras deja turiștii curioși.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ne confruntăm cu cea mai aspră secetă din ultimii 500 de ani, iar cotele Dunării au atins, vara acesta, un minim istoric. La Isaccea, în județul Tulcea, fenomenul a dus la descoperirea unei adevărate comori, ce datează de 2.000 de ani și care a stat până acum ascunsă pe malul cetății Noviodunum.

Locul a fost înscris pe lista monumentelor istorice

Arheologii pot cerceta acum încă o parte importantă a sitului arheologic Noviodunum din oraşul tulcean Isaccea. Datorită importanței sale istorice locul a fost înscris pe lista monumentelor istorice cu codul TL-I-s-A-05804.

Citeste si: Seceta a făcut ravagii în întreaga țară, iar apele au secat aproape în totalitate

"Pentru arheologie este o situaţie inedită, pentru că de 22 de ani de când lucrez aici nu am avut niciodată cote atât de scăzute ale Dunării. În apă, sunt elemente de ziduri prăbuşite. Noi am reuşit să surprindem o parte din latura vestică a acestui turn, spunem noi că este destul de mult. Nu ştim clar momentul în care s-a întâmplat această prăbuşire. Dar această scădere a cotelor Dunării ne oferă o oportunitate.
Încercăm să profităm la maxim de scăderea aceasta istorică a nivelului Dunării şi să obţinem informaţii cât mai multe legate de incinta de nord şi de fazele sale constructive. Nu ştiu dacă în următorii ani vom avea o situaţie similară şi vom mai putea investiga această zonă"
, a declarat responsabilul şantierului arheologic Noviodunum, Aurel Stănică, pentru Agerpres.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citeste si: Trei turiști au fost salvați în ultim moment din apele mării, în stațiunea Jupiter

În momentul în care Dunărea va da semne că începe să crească, cercetătoriise vor ocupa de conservarea primară a vestigiilor descoperite pe mal.

Până atunci, zilnic sunt scoase la iveală bucăți de istorie care oferă informații prețioase despre evoluția cetății de la Isaccea.

Noviodunum este una dintre cele mai importante cetăți de la Dunăre

Lucrările desfăşurate în ultima perioadă sunt realizate într-un proiect de restaurare şi punere în valoare a cetăţii, finanţat prin Timbrul monumentelor istorice. Proiectul este derulat de Primăria oraşului Isaccea, Consiliul Judeţean şi Asociaţia Noviodunum.

Citeste si: Aproape 700 de localități din țară sunt alimentate restricționat cu apă

Noviodunum este una dintre cele mai importante cetăţi de la Dunăre din antichitate, fiind ultimul vad al fluviului până la Marea Neagră. Cetatea, potrivit cercetătorilor, a fost principala staţie a flotei romane Classis Flavia Moesica, cea care controla cursul inferior al Dunării şi malurile de nord şi de vest ale Mării Negre, iar în secolul al VI-lea includea un sediu episcopal.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

Citeste si: Aproape 700 de localități din țară sunt alimentate restricționat cu apă

Materialul complet îl puteși urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI