Înălțarea Domnului 2023.  La 40 de zile de la Înviere se sărbătorește Înălțarea Domnului Iisus Hristos.  În această zi, credincioșii se salută cu ,,Hristos s-a Înălțat'' și se răspunde cu „Adevărat s-a Înălţat!”. 

Ce semnificație are această zi?

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc ouă roșii? Tradiții și obiceiuri importante!

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc ouă roșii? Tradiții și obiceiuri importante!

Pe parcursul celor 40 de zile de la Înviere, Mântuitorul Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor și le-a dovedit faptul că El este Mântuitorul care a înviat.

După cele 40 de zile, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor pentru ultima dată. El le-a promis că va trimite pe pământ pe Duhul Sfânt.

Citește și: Până când se spune „Hristos a Înviat/ Adevărat a Înviat!”. Puțini credincioși știu care este, de fapt, data exactă!

El a mers la marginea orașului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor. De acolo s-a înălțat la cer, sub privirile tuturor. Capela de unde s-a înălțat Iisus Hristos este un loc de rugăciune pentru creștini, dar și pentru musulmani. Aceasta păstrează o dovadă a trecerii Lui: o piatră pe care este imprimată urma piciorului Său. 

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului 2023

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc ouă roșii? Tradiții și obiceiuri importante!

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc ouă roșii? Tradiții și obiceiuri importante!

În noaptea şi ziua de Ispas se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramurile de alun, nuc, leuştean, paltin. Se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să alunge relele.

Fetele şi femeile se încing peste mijloc cu leuştean.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În ziua de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean.

În această zi este interzis să vă certați cu semenii. De asemenea, nu trebuie să împrumutați bani și nici să dați obiecte din casă. 

De asemenea, nu trebuie să spălați, Înălțarea Domnului fiind sărbătoare cu cruce roșie. Nu este bine să spălați sau să călcați.

Joi, la 40 de zile după Învierea Domnului este ultima zi în care credincioșii pot vopsi ouăle. Tradiția trebuie realizată pe data de 25 mai.

De asemenea, ouăle vopsite vor fi duse la biserică în scopul sfințirii. Atunci când se termină slujba, ele vor fi împărțite celor mai săraci. Ouăle nu vor fi împărțite singure, ci vor completa pachetul ce conține preparate specifice praznicului: pască, plăcinte, pâine, ceapă verde.

Ce rugăciune trebuie rostită în această zi?

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc ouă roșii? Tradiții și obiceiuri importante!

Înălțarea Domnului 2023. Când se vopsesc ouă roșii? Tradiții și obiceiuri importante!

"Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

Citește și: Înălțarea Domnului 2023. Tradiția importantă pe care credincioșii trebuie să o respecte!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si