In articol:
- Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce semnifică sărbătoarea din 14 septembrie
- "Crucea este semn de mântuire"
- Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi
Înălțarea Sfintei Cruci 2023 este sărbătorită în fiecare an în ziua de 14 septembrie și creștinii trebuie să țină post în această zi de sărbătoare pentru că amintește de suferințele Mântuitorului pe cruce.
Citește și: Se spală sau nu rufe pe 14 septembrie? Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă!
Sfinții Părinți au rânduit ca în ziua Înălțării Sfintei Cruci să postim. Preoții explică de ce trebuie să ținem post în această zi de sărbătoare.
Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Postim pentru a ne aduce aminte de Patimile și Moartea Domnului. Nu întâmplător, în ziua Înălțării Sfintei Cruci se citește la Sfânta Liturghie Evanghelia din Vinerea Mare, în care este prezentată toată suferința Domnului de pe Golgota.
Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce semnifică sărbătoarea din 14 septembrie
Înălțarea Sfintei Cruci 2023 face referire la două evenimente distincte din istoria sacră a crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos:
- descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea ei solemnă în față poporului, de către Patriarhul Macarie al Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie din anul 335. Acest fapt minunat se datorează Sfintei Împărătese Elena, mama Sfântului Împărat Constantin.
- aducerea Sfintei Cruci de la perși în anul 629, în vremea împăratului Heraclius, care a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce Patriarhul Zaharia a înălțat-o înaintea credincioșilor, pe 14 septembrie 630.
"Crucea este semn de mântuire"
Crucea Mântuitorului reprezintă iubirea lui Dumnezeu arătată oamenilor într-o lume plină de ură și de violență, este de părere Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„În antichitatea păgână, crucea era un instrument de tortură și de ocară deoarece erau crucificați cei considerați răufăcători. Domnul Iisus Hristos a transformat crucea, însă, din instrument de ocară și de tortură în simbol al iubirii smerite și făcătoare de viață prin ascultarea Sa smerită față de Dumnezeu până la moarte pe Cruce, după cum ne spune Epistola către Filipeni a Sfântului Apostol Pavel. Domnul a biruit păcatul neascultării lui Adam și moartea ca urmare sau plată a păcatului, iar prin Învierea Sa din morți a arătat slava Crucii...
Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi
Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci din 14 septembrie are un timp extins de prăznuire, ce se încheie la 21 septembrie.
În această perioadă, în cultul ortodox, întâlnim cântări închinate Sfintei Cruci care vorbesc despre importanţa cinstirii ei. Creștinii trebuie să mediteze la semnificațiile profunde ale crucii pe care a fost răstignit Hristos.
De aceea, Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post și de rugăciune.
Crucea este cel mai sfânt simbol al credinţei creştin-ortodoxe, pentru că a fost sfinţită de sângele lui Hristos vărsat pentru mântuirea noastră.
Prin lemnul pomului din Eden din cauza neascultării, omul a cunoscut moartea, iar prin lemnul Crucii, Noul Adam, Hristos Domnul, a zdrobit cu moartea Sa moartea şi ne-a dăruit prin Învierea Sa viaţa cea netrecătoare din Împărăţia cerurilor.
Înălțarea Sfintei Cruci este și zi de bucurie pentru că amintește de descoperirea miraculoasă a crucii de pe Golgota.
Sfânta Elena, îndrumată de creştinii din Ierusalim, a aflat locul Golgotei şi al Mormântului Domnului, a găsit Cinstita Cruce şi a început lucrarea de ridicare a unei măreţe biserici deasupra acestora.
Această minunată lucrare a durat un deceniu, 326-336 d.Hr. După finalizarea ei, Împăratul Constantin cel Mare i-a chemat pe episcopii ce se adunaseră în Tirul Sidonului şi pe mulţi alţii din diferite regiuni şi s-a săvârşit sfinţirea bisericii.
În timpul slujbei de sfinţire, poporul adunat dorea să vadă Crucea Domnului. La cererea mulţimii, Arhiepiscopul Macarie al Bisericii Ierusalimului împreună cu Sfânta Elena au înălţat Cinstita Cruce.
Atunci, privind Crucea, poporul a strigat: Doamne, miluieşte, Doamne, miluieşte, Doamne, miluieşte …
Aceste evenimente care au avut loc atunci, o singură dată, Biserica a rânduit ca să fie sărbătorite în fiecare an.