Close sidebar
Close sidebar

Încep sărbătorile pe rit vechi, iar sârbii din Banat au aprins stejarul

Comunitatea sârbilor din Timişoara a aprins, miercuri seară, în Ajunul Crăciunului pe rit vechi, badnjak-ul (stejarul), o traditie veche care simbolizează un nou început, sănătate şi bogăţie.

Andreea Bolocan,

Încep sărbătorile pe rit vechi, iar sârbii din Banat au aprins stejarul [Sursa foto: news.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Din cauza pandemiei de coronavirus, la ritualul din Ajunul Crăciunului au participat mai puţini oameni, comparativ cu ceilalţi ani de până acum, care au purtat măşti sanitare, în timp ce câţiva copii au cântat colinde şi au aruncat boabe de grâu în foc, o tradiţie conform căreia asupra familiilor se va abate belşugul.

Tradiția stejaurului caruia i se dă foc

Potrivit credinţei, cu cât flăcările focului ce cuprinde stejarul sunt mai înalte şi cu cât ies mai multe scântei, cu atât anul va fi mai bogat. Badnjak-ul, in fapt trunchiuri de stejar, a fost aprins la toate cele 60 de biserici şi 5 mănăstiri sârbeşti din Banat.

Citeste si: VIDEO- Creștinii ortodocși abia acum încep sărbătorile pe ritul vechi

Sârbii vor petrece timp de 3 zile Crăciunul pe rit vechi

Citeste si: Crăciunul pe stil vechi 2021. Pe ce dată este. Tradiții și obiceiuri

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Timp de trei zile, sârbii din Banat vor petrece alături de familie şi de cei dragi sărbătoarea Crăciunului, după care vor începe pregătirile pentru Revelion, care se sărbătoreşte în data de 13 ianuarie, iar la finele lunii, în 27 ianuarie, sârbii au încă un motiv de petrecere, îl cinstesc pe Sfântul Sava, cea mai importantă figură a Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI