Aproximativ 2,9 milioane de elevi incep luni scoala in intreaga tara. Anul scolar are 34 de saptamana si se va incheia in 14 iunie 2019, dupa 168 de zile lucratoare. Potrivit statisticilor, aproape 3.900 de unitati nu au autorizatie sanitara de functionare, iar 20 la suta dintre cladirile in care vor invata copiii nu au autorizatie sanitara de functionare. Festivitatile de deschidere sunt programate, in general, la ora 9.00. Presedintele Klaus Iohannis va participa la deschiderea anului scolar la un colegiu din Alba Iulia, in timp ce ministrul Educatiei, Valentin Popa, va fi in judetul Harghita.
Potrivit statisticilor Ministerului Educatiei Nationale (MEN), numarul elevilor inscrisi in anul scolar 2018/2019 este de aproximativ 2,9 milioane.
”Date statistice cu un grad mai mare de acuratete privind elevii inmatriculati in noul an scolar vor fi disponibile dupa data de 1 octombrie”, au declarat pentru News.ro reprezentantii MEN.
In general, festivitatile de deschidere a anului scolar au fost programate pentru ora 09.00. Sunt, insa, unitati care au chemat elevii si parintii la ora 10.00
Presedintele Klaus Iohannis va participa, la ora 11.00, la festivitatea organizata la Colegiul National ”Horea, Closca si Crisan” din Alba Iulia, una dintre institutiile de traditie din orasul reprezentativ in anul Centenarului.
Ministrul Educatiei, Valentin Popa, va fi, la ora ora 9:00, la ceremonia de deschidere a noului an scolar la Colegiul National „Octavian Goga" din Miercurea Ciuc, iar la ora 11.00,
scoli fara autorizatii de securitate la incendiu sau fara autorizatii sanitare de functionare
Din datele statistice existente in acest moment la nivelul Ministerului Educatiei Nationale, la nivel national, 20 la suta dintre unitatile scolare nu au autorizatie sanitara de functionare.
”Din totalul spatiilor, circa 19.000, in care isi desfasoara activitatea unitatile de invatamant preuniversitar de stat, circa 80% detin autorizatie sanitara de functionare, in timp ce 20% dintre acestea sunt in curs de autorizare sau nu detin autorizatie de functionare”, au mai spus reprezentantii MEN
Potrivit acestora, o situatie actualizata va fi disponibila dupa inceperea anului scolar.
La randul lor, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) au anuntat ca aproape 3.900 de cladiri in care functioneaza unitati de invatamant nu au autorizatie de securitate la incendiu.
”Din cele 26.172 cladiri in care se desfasoara activitati de invatamant, 18.851 nu necesita autorizatie privind securitatea la incendiu, intrucat nu s-au efectuat modificari constructive sau au fost date in exploatare anterior introducerii obligatiei legale de obtinere a autorizatiei de securitate la incendiu. De asemenea, centralizarea informatiilor releva faptul ca pentru 3.892 cladiri este necesara obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu, iar pentru alte 495 de constructii a fost emis aviz de securitate la incendiu si nu a fost efectuata receptia la terminarea lucrarilor”, au precizat reprezentantii IGSU.
Acestia au anuntat ca, de la inceputul acestui an, au fost solutionate favorabil un numar de 246 de autorizatii si 852 avize de securitate la incendiu.
”Cresterea nivelului de protectie este un obiectiv prioritar pentru institutia noastra, sens in care, in anul scolar 2017- 2018, au fost derulate 3.475 controale de prevenire, care au avut rolul de a inlatura eventualele deficiente pe linia sigurantei la incendiu. Totodata, structurile inspectiei de prevenire au venit in intampinarea beneficiarilor, pentru solutionarea situatiilor existente si acordarea asistentei tehnice de specialitate necesare. Pe timpul derularii acestor controale au fost executate 3.022 exercitii de evacuare si interventie, precum si 3.867 instruiri”, au mai mentionat reprezentantii IGSU.
IGSU a precizat ca, odata cu inceperea anului scolar, se vor intensifica actiunile de indrumare si control la aceste categorii de obiective si se vor continua organizarea exercitiilor destinate formarii comportamentului preventiv specific tipurilor de risc, pentru copii si cadre didactice.
Bani alocati prin PNDL pentru scoli care se vor desfiinta
Rectorul Universitatii de Vest, deputatul PNL Marilen Pirtea, a prezentat, duminica, date statistice din care reiese ca in Bucuresti 317 unitati nu au autorizatie de incendiu, in Dambovita 103 unitati, in Bacau 164, iar in Iasi sunt 103 unitati de invatamant.
Pirtea a prezentat si o situatie a abandonului scolar la nivel rural, cu 25% mai mare, in comparatie cu 17% in orasele mici si 6% in municipii.
“Prima cifra confirmata pentru mediul rural este cea a abandonului scolar, mult mai mare in rural fata de urban. Aceasta rata este de aproximativ 25% la suta in rural, fata de 17% in orasele mici si 6% in municipii. Acest risc ridicat de abandon scolar indica nevoia de masuri speciale pentru programele scolare din rural. Se pare insa ca mediul rural continua sa fie la fel de putin atractiv pentru cadrele didactice, in ciuda promisiunilor legate de obtinerea unor bonusuri la salariul de baza. Cu toate ca au fost promise si la acest inceput de an scolar bunusuri si sporuri salariale acordate pe baza de proiecte, inca nu sunt masuri concrete”, a declarat deputatul.
Totodata, acesta afirma ca prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL2) s-au alocat fonduri pentru scoli si gradinite care urmeaza sa fie inchise.
“Prin PNDL2 au fost alese spre finantare 4.500 de crese, gradinite si scoli. insa, aflam din intentiile Ministerului Educatiei ca exista o lipsa de comunicare intre inspectorate si autoritatile publice locale si ca in acest moment sunt aproximativ 200 de unitati de invatamant care urmeaza sa fie inchise, in timp ce sunt propuse pentru lista de investitii”, a mai precizat deputatul.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Structura anului scolar- 34 de saptamani de scoala, 168 de zile lucratoare
Elevii vor merge la cursuri 168 de zile lucratoare. Structura anului scolar arata ca vor fi 34 de saptamani de cursuri, organizate in doua semestre.
"Structura anului scolar cuprinde semestrul I (10 septembrie 2018- 1 februarie 2019) si semestrul al II-lea (11 februarie 2019- 14 iunie 2019)", anunta Ministerul Educatiei.
Pentru clasele terminale din invatamantul liceal, anul scolar se incheie in data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, in data de 7 iunie 2019.
Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel: vacanta de iarna (22 decembrie 2018- 13 ianuarie 2019), vacanta intersemestriala (2- 10 februarie 2019), vacanta de primavara (20 aprilie- 5 mai 2019) si vacanta de vara (15 iunie- 15 septembrie 2019).
Suplimentar, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor avea vacanta si in saptamana 27 octombrie- 4 noiembrie 2018.
Programul national ”scoala altfel” are o durata de 5 zile consecutive lucratoare in timpul anului scolar si poate fi derulat in perioada 1 octombrie 2018- 31 mai 2019, pe baza unei planificari ce ramane la decizia scolilor.
"Desfasurarea programului «scoala altfel» nu coincide cu perioada alocata sustinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regula, la finalul semestrelor, dupa parcurgerea programei scolare, cu cel putin trei saptamani inainte de finalul semestrului. Etapele nationale ale olimpiadelor scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara, potrivit unui calendar specific", precizeaza ministerul.
Unitatile de invatamant si inspectoratele scolare vor marca prin manifestari specifice ziua de 5 octombrie- Ziua internationala a educatiei si ziua de 5 iunie- Ziua invatatorului, in masura in care, prin contractul colectiv de munca aplicabil, nu sunt instituite ca zile nelucratoare.
In situatii deosebite, bine fundamentate, in functie de conditiile climatice si de specificul zonei si al scolii, inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea conducerii unitatilor de invatamant, modificari ale structurii anului scolar. Acestea se pot aproba numai in masura in care se asigura parcurgerea integrala a programelor scolare. Recuperarea cursurilor suspendate ca urmare a unor situatii obiective de urgenta (intemperii, epidemii, calamitati naturale) nu se poate realiza in perioada vacantelor scolare.