Închisoare de la 1 la 5 ani pentru patronii care nu îşi plătesc impozitele în 60 de zile de la scadență
Guvernul Ciucă intenționează să-i pedepsească dur pe angajatorii care nu plătesc contribuțiile sociale și cele de sănătate pentru angajații proprii. Cei care nu vor livra banii în conturile statului timp de 60 de zile de la data scadenței riscă să facă închisoare între 1 și 5 ani.
Modificările legislative apar în proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative. Noul act normativ, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor și care ar putea fi aprobat chiar în ședința de vineri, modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Astfel, cei care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă, se arată în proiectul de Ordonanţă.
"Este momentul ca furtul banilor REȚINUȚI din veniturile oamenilor (salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, dividende, veniturile din jocuri de noroc, din premii, din dobânzi, veniturile zilierilor sau din convenții civile ori prestări de servicii) să înceteze", spun
oficialii PSD.
Ce conține proiectul de OUG
"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege", se spune în proiectul de OUG de pe site-ul Finanțelor.
Pedeapsa cu amenda, aplicată pentru restanțele mai mici
În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.
Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda, se mai spune în actul normativ.
În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art.
16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.”
Cum justifică PSD înăsprirea legii
Într-o postare pe pagina de Facebook, Partidul Social-Democrat transmite că angajatorii care nu le plătesc angajaţilor contribuţiile vor răspunde penal. PSD precizează că, la 30 septembrie 2021, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei, dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate, duble faţă de anul 2019.
"Zeci de mii de români află- exact când au nevoie de servicii medicale!- că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuțiile pentru sănătate, deși banii le-au fost reținuți din salariu.
Alte zeci de mii de români află- când ajung să-și depună dosarul de pensie - că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuțiile, deși banii le-au fost reținuți din salariu!", explică oficialii PSD.