Modificările legislative apar în proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative. Noul act normativ, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor și care ar putea fi aprobat chiar în ședința de vineri, modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Citeste si: Guvernul schimbă Codul Fiscal și îi lovește pe patronii mici și mijlocii

Astfel, cei care nu îşi plătesc impozitele şi contribuţiile la stat, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, riscă închisoare de la 1 an la 5 ani sau amendă, se arată în proiectul de Ordonanţă.

"Este momentul ca furtul banilor REȚINUȚI din veniturile oamenilor (salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, dividende, veniturile din jocuri de noroc, din premii, din dobânzi, veniturile zilierilor sau din convenții civile ori prestări de servicii) să înceteze", spun oficialii PSD.

Ce conține proiectul de OUG

"Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege", se spune în proiectul de OUG de pe site-ul Finanțelor.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Salarii înghețate în 2022 pentru profesori. Guvernul Ciucă, în mijlocul unui nou scandal

Pedeapsa cu amenda, aplicată pentru restanțele mai mici

În cazul săvârşirii unei infracţiuni prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda, se mai spune în actul normativ.

În cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 6^1, 8 sau 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.”

Explicația PSD: La 30 septembrie 2021 arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei (dintre care 8,4 miliarde lei la pensii și 3,5 miliarde lei la Sănătate). Sunt duble față de anul 2019! 

[Sursa foto: Facebook]

Cum justifică PSD înăsprirea legii

Într-o postare pe pagina de Facebook, Partidul Social-Democrat transmite că angajatorii care nu le plătesc angajaţilor contribuţiile vor răspunde penal. PSD precizează că, la 30 septembrie 2021, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei, dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate, duble faţă de anul 2019.

"Zeci de mii de români află- exact când au nevoie de servicii medicale!- că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuțiile pentru sănătate, deși banii le-au fost reținuți din salariu. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Alte zeci de mii de români află- când ajung să-și depună dosarul de pensie - că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuțiile, deși banii le-au fost reținuți din salariu!", explică oficialii PSD.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si