Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Indicele ROBOR continuă să crească. A fost atins cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani

Vom plăti și mai mult pentru rate. Indicele robor își continuă creșterea, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani. Indicele ROBOR la 3 luni a urcat luni la 8,01% pe an

Andreea Albu,

Indicele ROBOR continuă să crească. A fost atins cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ratele continuă să crească, asta după ce indicele Robor a ajuns la 8,01, cea mai mare valoare din 2010 până în prezent. Creșterea indicelui ROBOR, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, a fost accelerată în ultima perioadă. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. 

Cât cresc ratele

La un credit ipotecar de 250.000 de lei pe 30 ani, dacă acum un an rata era peste 1300 lei, acum plătim aproape 2500 lei. Și diferența e semificativă și față de începutul anului, mai mult cu 900 lei.

Citeste si: Curs valutar azi 1 august 2022: Ce se întâmplă la casele de schimb?

BNR a anunțat că nu doar ROBOR la trei luni a crescut ci și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, care a atins 8,13% de la 8,08% vineri.

Indicele IRCC este de 2,65% pe an

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 8,24% de la 8,19%. 

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Citeste si: Indicele ROBOR la trei luni a explodat peste noapte. A atins maximul ultimilor 15 ani

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Citeste si: Amânarea ratelor la credite pentru maxim 9 luni intră în vigoare

Guvernul a venit în sprijinul românilor cu măsura de amânare a ratelor, dar doar dacă nu există altă variantă, ne recomandă specialiștii. O variantă însă este trecerea la IRCC, pentru că față de acum un an, ratele au crescut cu doar 200 lei.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI