Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7,14% pe an, de la 7,15% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor BNR. ROBOR a atins astfel cea mai scăzută valoare din 18 iulie 2022 şi până acum. 

La cât a scăzut ROBOR la 6 luni

La începutul anului 2022, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul anului 2023 urcase la 7,56%. ROBOR a atins pe 26 octombrie 2022 8,21%, cea mai ridicată valoare din ultimii 12 ani şi 9 luni. 

Citește și: O femeie din Arad a fost reținută pentru trafic de influență

ROBOR la şase luni a scăzut la 7,48%, faţă de 7,50%, şi atinge cea mai mică valoare din 21 iulie 2023. Pe 26 octombrie 2022, ROBOR la 6 luni a ajuns la 8,31%, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani şi 9 luni. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Alertă la o păstrăvărie din Sibiu: autoritățile au confirmat un focar de septicemie hemoragică

După ce Consiliul Concurenţei a anunţat că va controla dacă cele mai mari bănci din România au făcut înţelegeri care să crească dobânzile ROBOR mai mult decât ar fi fost justificat (1 noiembrie 2022), indicii ROBOR au început să scadă. Pe 2 noiembrie, ROBOR la trei luni se afla la 8,20%, iar ROBOR la şase luni avea o valoare de 8,31%.

Indicele IRCC este de 5,71%

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

Citește și: Alertă la o păstrăvărie din Sibiu: autoritățile au confirmat un focar de septicemie hemoragică

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Citește și: Un primar din Suceava este căutat de poliţie după ce a fugit de la locul accidentului pe care l-a produs. Martorii susțin că era beat

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si