Un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, numit xilitol, utilizat în multe alimente cu conținut redus de zahăr și în produse de consum, cum ar fi guma de mestecat și pasta de dinți , este mai periculos decât se credea.

Citește și: Usturoiul, alimentul minune. Ce se întâmplă în organismul tău dacă îl consumi pe stomacul gol, în fiecare dimineață

Xiliolul poate fi asociat cu un risc de două ori mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces la persoanele care consumă cele mai mari niveluri din acest îndulcitor, se arată într-un studiu prezentat de CNN.

„Le-am oferit voluntarilor sănătoși o băutură tipică cu xilitol pentru a vedea cât de ridicate vor crește nivelul și au crescut de 1.000 de ori”, a spus autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovascular de la Cleveland Clinic Lerner.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

pasta de dinti si guma de mestecat

Xiliolul poate fi asociat cu un risc de două ori mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces

[Sursa foto: PixaBay]

Îndulcitorul duce la cheaguri de sânge și tromboze 

În 2023, aceiași cercetători au găsit rezultate similare pentru un alt îndulcitor cu conținut scăzut de calorii numit eritritol, care este folosit ca zahăr de umplutură în stevia, fructele călugărului și produsele ceto cu zahăr redus.

Cercetările suplimentare de laborator și animale prezentate în ambele lucrări au arătat că eritritolul și xilitolul pot determina coagularea mai rapidă a trombocitelor din sânge.

Cheagurile se pot rupe și pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral.

În noul studiu despre xilitol, „diferențe în comportamentul trombocitelor au fost observate chiar și după ce o persoană a consumat o cantitate modestă de xilitol într-o băutură tipică unei porții consumate în viața reală”, a spus dr. Matthew Tomey, cardiolog la Mount Sinai Fuster Heart, New York City, care nu a fost implicat în studiu.

"Aceste experimente sunt interesante, dar singure nu demonstrează cum anomaliile trombocitelor au o legătură directă cu xilitolul și cum se produc evenimentele clinice”, a mai spus dr. Tomey.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si