In articol:
Un îndulcitor cu conținut scăzut de calorii, numit xilitol, utilizat în multe alimente cu conținut redus de zahăr și în produse de consum, cum ar fi guma de mestecat și pasta de dinți , este mai periculos decât se credea.
Xiliolul poate fi asociat cu un risc de două ori mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral și deces la persoanele care consumă cele mai mari niveluri din acest îndulcitor, se arată într-un studiu prezentat de CNN.
Îndulcitorul duce la cheaguri de sânge și tromboze
În 2023, aceiași cercetători au găsit rezultate similare pentru un alt îndulcitor cu conținut scăzut de calorii numit eritritol, care este folosit ca zahăr de umplutură în stevia, fructele călugărului și produsele ceto cu zahăr redus.
Cercetările suplimentare de laborator și animale prezentate în ambele lucrări au arătat că eritritolul și xilitolul pot determina coagularea mai rapidă a trombocitelor din sânge.
Cheagurile se pot rupe și pot ajunge la inimă, declanșând un atac de cord, sau la creier, declanșând un accident vascular cerebral.
În noul studiu despre xilitol, „diferențe în comportamentul trombocitelor au fost observate chiar și după ce o persoană a consumat o cantitate modestă de xilitol într-o băutură tipică unei porții consumate în viața reală”, a spus dr. Matthew Tomey, cardiolog la Mount Sinai Fuster Heart, New York City, care nu a fost implicat în studiu.
"Aceste experimente sunt interesante, dar singure nu demonstrează cum anomaliile trombocitelor au o legătură directă cu xilitolul și cum se produc evenimentele clinice”, a mai spus dr. Tomey.