Vestea vine în contextul în care țara este văzută ca o posibilă rampă de lansare pentru invazia Rusiei în Ucraina, mai ales acum că s-a decis adoptarea statului de țară nucleară.
Referendum în Belarus privind armele nucleare
Duminică a fost organizat un referendum în urma căruia s-a decis adoptarea unei Constituții prin care se renunță la statutul non-nuclear al țării.
Noua constituție va permite Belarusului să găzduiască arme nucleare pentru prima dată după căderea Uniunii Sovietice. De asemenea, modificările îi vor permite lui Alexander Lukasenko să conducă până în 2035. Potrivit Comisiei electorale centrale din Belarus, 65,2% din populația statului a votat în favoarea modificării Constituției și renunțarea la statutul de țară neutră și non-nucleară.
Citeste si: VIDEO| Strategia nucleară a Rusiei: Situațiile în care Vladimir Putin ar lansa un atac nuclear
Proteste masive în marile orașe din Belarus
O mare parte din bieloruși au protestat în ziua desfășurării refendumului. În mai multe orașe mari din țară oamenii au scandat împotriva războiului și aproximativ 290 de persoane au fost arestate în ziua protestului. În semn de solidaritate cu Ucraina bioelorușii au depus buchete de flori în culorile galben și albastru.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Povestea emoționantă a mamei care a trecut granița Ucrainei alături de copiii unui străin
Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă
După o săptămănă de la invazia Ucrainei de către Rusia, atacurile continuă.
Mai multe imagini de pe rețele sociale au surprins marți momentul în care clădirea Consiliului Local din Harkov a fost lovită de o rachetă. Într-o altă localitate, de data aceasta în apropiere de Kiev, clădirea unei maternității a fost bombardată de armata rusă.
Citeste si: Bombardament la 15 km de România, la o unitate militară
În tot acest timp, au loc negocieri pentru pace.
Delegațiile Rusiei și Ucrainei s-au întâlnit luni la granița dintre Ucraina și Belarus. Negocierile nu s-a terminat cu un rezultat concret și urmează ca delegațiile celor două țări să se întălnească pentru o nouă rundă de discuții în viitorul apropiat.