Ingredientele secrete care fac dintr-o ciorba banala o delicatesa. Gospodarii de pe valea Somesului ne invata ce trebuie sa facut pentru ca ciorba sa iasa delicioasa
Duse sunt Sfintele Pasti dar ardelenii parca nu si-au astamparat pofta de bucate de sarbatoare! Mielul e inca pe mesele gospodarilor de pe Valea Somesului. Isi gaseste loc intr-o zeama numai buna de curatat trupul si sufletul, dupa grelele incercari culinare. La sfarsitul Saptamanii Luminate, petrecem inca, cu impreuna cu George Mihai si gazde minunate, la Tara-n Bucate!
Hotarat lucru, romanii de pe valea Somesului mananca zdravan, si-n zi de Pasti, si dupa Din tot belsugul de pe masa, ne sar in ochi doua castroane pline de savoare, sa le spunem ingrediente secrete, bune de tocmit zeama asta neaosa, bogata, dulce-acrisoara.
Zarzavatul fara conservanti, al Marianei si… hurutul din lapte batut, fiert si impletit cu leustean proaspat, dupa reteta lui Gabi, vor transforma banala ciorba intr-una cu adevarat cuceritoare.
Numai buna de insotit de-o pita de Ardeal, coapta laolalta cu toate celelalte minuni facute de doamna casei pentru masa de sarbatoare.
Cat da in clocot zeama de miel cu macris, dam o fuga la adapost, in casa, unde Mariana, cot la cot cu mama soacra, potriveste in tavi bunatatea de aluat dospit, care pentru pita, care pentru pascute si cozonaci sau ineditele mosocoarne.
Cand vezi atata belsug de coca proaspat dospita si frumos mirositoare, zau ca-ti vine pofta sa mananci, ca-n zi de sarbatoare.
Intins in foaie lata, umplut care cu branza, care cu miere de prune si miez de nuca, impletit si rasucit si rastignit in batranele tipsii, aluatul se transforma in vatra cuptorului in niste copturi ritualice, bune de infulecat pe nerasuflate si de povestit, peste timp, la nepoti si nepoate.