VIDEO - Colacii bucovineni, prezenți la nunți și înmormântări
Colaci bucovineni frumos împletiți și rumeniți în cuptor, pregătiți la Suceava după o rețetă veche moștenită din moș strămoși.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Frumusețea împletiturii și decorul- flori sau frunze- fac ca acești colaci bucovineni să fie deosebiți, iar gustul lor te duce cu gândul la copilărie.
Rețeta veche este moștenită din generație în generație. Unul dintre secrete stă c hiar în făină, care dacă este bine cernută face ca aluatul să fie pufos.
După ce este preparat aluatul, acesta se porționează și fiecare bucată trece printr-un aparat care îi dă elasticitate. Bucățile gata întinse ajung de aici în mâinile brutăreselor care le modelează și apoi le împletesc două câte două.
Ulterior părțile împletite se unesc și formează un cerc, ca un soare. Peste primul cerc se așază alte două împletituri și totul prinde formă. De pe coptură nu lipsesc decorațiunile, flori sau frunze de stejar, făcute cu dibăcie de brutari.
După ce a prins formă, colacul se pune în tavă și este așezat într-o cameră unde stă pentru 30 de minute la odihnă, la crescut.