Close sidebar
Close sidebar

Inovatie la Pitesti. Livada cu meri, monotorizata cu telefonul mobil: "Avem senzori care ne spun daca pomii au nevoie de mai multa apa"

Prâslea cel Voinic nu mai păzeşte merele de aur, ci le controlează cu telefonul mobil. Lîngă Piteşti, o livadă este împânzită de senzori iar rezultatele sunt mai ceva.. ca în poveşti.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: O descoperire arheologică i-a șocat pe cercetători, în Germania: „Răzbunătorul” îngropat cu pietre mari pe piept ca să nu învie- antena3.ro

Ca Fat Frumos din povesti par sa creasca merii plantati acum nici o luna la Institutul de Cercetare Pomicola de langa Pitesti. Sunt adusi din Olanda, dar nu asta ii face speciali, ci adevarata retea informatica pe care au fost cultivati.

Theo Heesakkers, inginer sisteme irigatii: "Monitorizam toata livada, avem senzori care ne spun daca pomii au nevoie de mai multa apa. E foarte usor."

Telefon mobil inteligent si semnal bun sa fie, ca de restul se ocupa o aplicatie prin care pomicultorii isi pot monitoriza livada chiar si daca
se bronzeaza pe un sezlong, la mare.

"Putem porni o valva, si suntem intrebati pe care din cele pe care le-am programat deja. Sau poate fi activat un program deja incarcat in sistem."

Asa se face si economie de substante, dar si de timp, pentru ca merii primesc exact cantitatea de apa si fertilizatori de care au nevoie.

Theo Heesakkers, inginer sisteme irigatii: "Putem sa udam pomul de 4 ori pe zi, dar putem si sa ii oferim toata cantitatea de apa dintr-un singur foc."


Iar rezultatele se vad deja.

"Cinci soiuri de mere au fost cultivate pe aceasta suprafata, care este supravegheata permanent de un sistem de senzori. Asa se face ca, in doar 3 saptamani de cand acesti copaci au fost plantati, au aparut deja si primele fructe."


Si asta e nimic, spun mandri olandezii care au amenajat livada.
Sustin ca, de la anul, pomii vor fi cei mai roditori din intreaga tara.

Han Verbeek: "Un astfel de mar poate produce, in mod normal, cam 3-5 kilograme. Per copac? Da."

Adica pana la 60 de tone de mere dintr-un singur hectar. Cat priveste costul unui astfel de tehnologii:

Han Verbeek: "Cred ca, cu totul, cam 25-30.000 de euro. Pentru un hectar."


Investitia s-ar putea amortiza cam in 4 ani, cred inginerii olandezi, care spun ca sistemul e bun si pentru livezi mai mari de un hectar. Prima recolta de mere este asteptata anul viitor, cu un an mai devreme decat in mod obisnuit.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI