”Rata şomajului în trimestrul I 2020 a fost de 4,3%, în creştere cu 0,4 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul anterior şi cu 0,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior”, arată datele INS.
În trimestrul I, rata de ocupare1a populaţiei în vârstă de 20-64 ani a fost de 70,6%, cu 0,6 puncte procentuale peste ţinta naţională de 70% stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
În primul trimestru al anului 2020, populaţia activă a României era de 8,902 milioane persoane, din care 8,52 milioane persoane ocupate şi 382.000 persoane şomere. Numărul persoanelor ocupate a fost în scădere faţă de trimestrul anterior cu 1,6%, dar cu 0,4% mai mare decât cel înregistrat în trimestrul corespunzător al anului anterior, iar cel al şomerilor a fost în creştere atât faţă de trimestrul anterior (cu 7,9%) cât şi faţă de trimestrul I 2019 (cu 5,1%).
Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul I al anului 2020, de 65,4%, în scădere faţă de trimestrul anterior cu 0,6 puncte procentuale, dar ȋn creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
Citeste si: Ludovic Orban, anunț important pentru românii care urmează să plece în vacanță în Bulgaria
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Gradul de ocupare a fost mai mare în rândul bărbaţilor (74,3% faţă de 56,2% la femei) şi la persoanele din mediul urban (67,1%faţă de 63,2% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 23,9%.
Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 1,4 puncte procentuale (4,9% la bărbaţi faţă de 3,5% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 1,8 puncte procentuale (5,3% în mediul rural, faţă de 3,5% înmediul urban). Pe grupe de vârstǎ, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (17,6%) în rândul tinerilor (15-24 ani).
”Având ȋn vedere perioada de referinţă a datelor, cât şi definiţiile specifice anchetei, precizate ȋn notele metodologice ale comunicatului de presă, impactul pandemiei Covid-19 asupra indicatorilor principali (ocupare, şomaj) nu este notabil pentru trimestrul I 2020.
Dincolo de aceasta, efectele pandemiei sunt vizibile ȋn creşterea numărului persoanelor ocupate absente de la locul de muncă (persoane ocupate care, deşi au un loc de muncă, nu au lucrat nici măcar o oră ȋn cursul săptămânii de referinţă, fiind în concediu –de diverse tipuri, zile libere, întreruperea temporară a activităţii pentru diverse motive, etc.). Numărul persoanelor ocupate care nu au lucrat nici măcar o oră în săptămâna de referinţă a fost în trimestrul I 2020 de 198.000
persoane, aproape dublu faţă de trimestrul IV 2019(+ 89,3%) şi cu 66,9% mai mare faţă de trimestrul corespunzător al anului precedent. Dificultăţile economice sau tehnice ale angajatorului (lipsa materiilor prime, a clienţilor sau a comenzilor) – a fost indicat drept motiv al absenţei de 12,1% dintre persoane, spre deosebire de perioadele anterioare când acest motiv deţinea ponderi nesemnificative”, precizează INS.
Citeste si: Guvernul alocă 20 milioane lei pentru construcţiile cu risc seismic major
Peste o treime dintre persoanele absente (37%) s-a aflat în concediu de odihnă (inclusiv zile libere, sărbători, recuperare), iar 1,1% au absentat pe motiv de boală. Cele mai multe persoane (49,8%) au indicat alte motive (printre care concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani, concediu de maternitate, concediu fără plată etc.).
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
”Reţinând că Ancheta forţei de muncă în gospodării măsoară continuu situaţia dintr-o săptămână de referinţă, iar indicatorii trimestriali reflectă situaţia medie ȋn săptămânile care compun trimestrul, pentru un plus de informaţie, strict cu caracter experimental, prezentăm mai jos rezultate detaliate, pe săptămâni de referinţă, pentru perioada 2018 –trimestrul I 2020. Ȋn ultima săptămână a trimestrului I 2020 (23-29 martie), peste 650.000 persoane au absentat de la locul de muncă, valoare cu mult mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anilor precedenţi”, mai arată INS.
Citeste si: Alertă maximă! Au izbucnit două noi focare de COVID-19 în România. Zeci de copii, în pericol
Rata de ocuparere prezintă ponderea populaţiei ocupate din grupa de vârstă x în populaţia totală din aceeaşi grupă de vârstă x. Rata şomajului reprezintă ponderea şomerilor în populaţia activă.