Prin activităţile de diplomaţie culinară pe care le desfăşoară şi găzduieşte, Institutul Yunus Emre construieşte punţi culturale prezentând aromele unice ale bucătăriei turceşti în diferite colţuri ale lumii.

În cadrul atelierului de gastronomie turcească, bucătarul şef, Remziye Asan, a oferit informaţii preţioase despre ingredientele tradiţionale şi despre cultura culinară unică a Anatoliei, precizând că a ales cele mai speciale preparate pentru acest workshop. Bucătarul a prezentat întâi ingredientele şi modul de preparare a supei cremă de linte.

Ulterior supa a fost preparată de cursanţi sub atenta supraveghere a bucătarului şef.

Preparatele pe bază de ulei de măsline, una dintre cele mai importante arome ale bucătăriei turcești, au fost prezentate românilor din București, capitala României, cu sprijinul Darvari Ottoman. Printre acestea s-au numărat: sarmale din frunze de viță, ardei, roșii, vinete, ceapă și dovlecel umplut. Cu inițiativa Institutului Yunus Emre, aceste delicatese, care se prepară în fiecare casă turcească din Anatolia, vor fi acum gătite și servite și în casele din România, țară cu care împărtășim valori culturale comune.

În cadrul atelierului, care a fost susținut de Chef Remziye Asan, participanții români nu și-au putut ascunde admirația pentru istoria preparatelor, pregătirea lor și varietatea ingredientelor folosite. În timp ce mirosurile mesei au umplut bucătăria, participanților le-au fost servite cafea și ceai turcesc.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Elevii departamentului culinar al Liceului Tehnologic Anatolian de Meserii Atatürk din Düziçi Osmaniye care se află în București printr-un proiect Erasmus au gătit şakşuka, mücver, çiğköfte, sıkma și salată sub supravegherea și contribuțiile profesorilor lor. Fiecare elev le-a explicat prietenilor noștri români modul de preparare al acestor delicatese.

Ultimul preparat al acestui atelier a fost bine cunoscutul și deliciosul Güllaç. Cu ajutorul sfaturilor oferite de cheF, cursanții au reușit să prepare acest desert. Pe lângă Güllaç, elevii au gătit și desertul kömbe cu iaurt, care aparține regiunii Osmaniye.

Directorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yildiz, a oferit informații cu privire la preparatele pe baza de ulei de măsline

Directorul Institutului Yunus Emre România, Mustafa Yıldız, a oferit cursanților informații despre felurile de mâncare gătite pe baza de ulei de măsline și despre zonele în care este utilizat, explicându-le caracteristicile acestuia. Prin tehnica zero deşeuri din bucătăria turcească se contribuie la durabilitate prin transformarea fiecărei bucăţi de mâncare rămase într-un produs complet diferit. De asemenea cunoaşterea proprietăţilor mâncărurilor turceşti şi consumarea lor în consecinţă oferă caracteristica de a fi o sursă de vindecare care menţine echilibrul între sănătatea mentală şi cea fizică. Astăzi, prin acest atelier, am prezentat o mică parte a vastei bucătării turceşti. Vom continua să organizăm aceste ateliere la anumite intervale de timp.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Cu participarea directorului general al SELEC, Oğuz Serkant Akın, a consilierului comercial Naci Akdoğan și a soției sale Merve Akdoğan, preparatele gătite au fost degustate în timp ce au fost dezbătute diverse subiecte.

După mesele delicioase, participanților le-au fost servite nelipsitul ceai și cafeaua turcească

În cadrul atelierului cursanţii au aflat care sunt mâncărurile tradiţionale ale bucătăriei anatoliene, ingredientele regionale şi cultura alimentară anatoliană.

Evenimentele dedicate diplomaţiei culinare organizate de Institutul Yunus Emre în lume

Institutul Yunus Emre are ca scop principal promovarea moştenirii culturale a Turciei pe tot mapamondul. Prin numeroasele activităţi dedicate bucătăriei turceşti Institutul prezintă gusturile tradiţionale anatoliene în toate colţurile lumii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si