Insula italiană invadată de capre le oferă gratis, pe internet. Cum poți să "adopți" un exemplar
Primarul unei insule italiene ilzolate, invadată de capre sălbatice, se oferă să le dea cadou doritorilor, numai să scape de ele. Cum poți să intri în posesia unui exemplar sau a mai multe?
Ideea i-a venit primarului Riccardo Gullo după ce un recensământ a estimat că populația caprelor este de șase ori mai mare decât numărul locuitorilor de pe insulă, redus la 100 de persoane.
Programul "adoptă o capră" se apropie de final
Caprele au invadat peisajul abrupt din Alicudi, insula din arhipelagul de la nord de Sicilia, și au devenit o problemă pentru localnici, deoarece distrug grădinile și curțile oamenilor.
Caprele sălbatice trăiesc în Alicudi de ani de zile și până de curând și-au petrecut cea mai mare parte a timpului pe munții și stâncile aspre a insulei vulcanice.
Dar, pe măsură ce populația lor a crescut, animalele au început să se aventureze în zone rezidențiale unde, pe lângă distrugerea grădinilor, se pare că au dărâmat și părți din ziduri și chiar au intrat în casele oamenilor.
Consiliul local din Alicudi a transmis că toate cererile pentru „adoptarea unei capre” trebuie să fie primite până pe 10 aprilie.
Caprele din Alicudi, un pericol pentru vegetația din insulă
Caprele din Alicudi mănâncă frunzele și fructele care cresc la înălțimea capului și sunt predispuse să distrugă vegetația dacă sunt lăsate nesupravegheate.
Primarul Gullo a spus că a primit deja cereri pentru adoptarea caprelor.
„[Există] un fermier pe insula Vulcano care ar dori să ia mai multe capre, deoarece, printre altele, produce o brânză Riccota, care este foarte apreciată”, a spus el pentru The Guardian.
Vulcano – alături de Alicudi – este una dintre cele șapte insule care alcătuiesc arhipelagul Eolian. Grupul de insule este un sit al Patrimoniului Mondial Unesco.
Oricine poate cere o capră spre adopție
„Nu vrem să luăm în considerare sacrificarea animalelor, așa că încurajăm ideea de a le oferi”, a spus primarul Gullo.
„Oricine poate face o cerere pentru o capră, nu trebuie să fie fermier și nu există restricții privind numărul”, a precizat edilul local.
Gloria, care deține Golden Cafe Noir în portul Alicudi, a spus că animalele au devenit „necontrolabile”.
„Se mișcă în haite și provoacă daune, sunt prea multe”, a precizat Gloria pentru The Guardian.
Multe animale obișnuiau să vina si sa se aseze sub mesele din barul ei. „A fost un pic de atracție, dar apoi ne-am îngrijorat dacă ar putea mușca pe cineva.”
Deși a salutat inițiativa primăriei, ea a pus sub semnul întrebării fezabilitatea acesteia. Ca să ajungi în vârful Alicudi, unde se află satul, presupune o urcare abruptă.
„Cum vor aduce caprele înapoi? Poate că ar avea nevoie de un elicopter pentru a transfera două sau trei o dată.
Este o propunere frumoasă, dar nu există încă o soluție logistică”, crede femeia.