În centrul Craiovei, Biserica Madona Dudu adăpostește una dintre cele mai vechi și mai iubite icoane făcătoare de minuni din România – Icoana Maicii Domnului. Acest loc sfânt, cu o istorie fascinantă, este un punct de atracție pentru credincioși și turiști deopotrivă, care vin să se roage pentru sănătate, noroc și alinare sufletească.
Legenda icoanei făcătoare de minuni
Icoana Maicii Domnului este legată de o poveste impresionantă.
Potrivit tradiției, ea a fost descoperită în mod miraculos în „Livada Gaianului,” o întindere bogată în duzi situată pe actualul amplasament al bisericii. Se spune că un negustor local, cunoscut pentru zgârcenia sa, a găsit icoana strălucind printre ramurile unui dud secular.
Deși a încercat să o vândă, icoana dispărea în mod miraculos și reapărea în același dud, sfidând intențiile negustorului. Această minune a fost considerată un semn divin, iar boierul Chiriac Gaianu, proprietarul livezii, a hotărât să construiască o biserică pe locul dudului, dedicând-o Maicii Domnului.
Biserica Madona Dudu din Craiova
Biserica Madona Dudu, închinată Adormirii Maicii Domnului, a fost ridicată între anii 1750-1756, iar prima sa atestare documentară datează din 1758. Construcția a fost posibilă datorită sprijinului lui Constantin Fotescu și Hagi Ion Gheorghe. După cutremurul devastator din 1831, biserica a fost refăcută în anul 1844, păstrând însă vie memoria miracolelor legate de icoana Maicii Domnului.
Un alt moment impresionant este legat de turcii care au incendiat o parte din oraș în 1801.
În mod miraculos, icoana a rămas neatinsă de flăcări, devenind un simbol al speranței și al protecției divine.
Cum să te rogi la Icoana Maicii Domnului din Craiova pentru noroc și sănătate
Pelerinii vin cu credință la Icoana Maicii Domnului din Madona Dudu, cerând ajutor și binecuvântare.
Pentru a primi harul dorit, este important să te rogi cu sinceritate și suflet curat. Rugăciunea poate fi însoțită de o lumânare aprinsă și de câteva momente de reculegere în fața icoanei.
"Primeşte, Preabinecuvântată şi Preaputernică Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, aceste rugăciuni, pe care le aducem ţie acum cu lacrimi noi, nevrednicii robii tăi, ce înălţăm cu umilinţă cântare înaintea icoanei tale celei de tămăduiri purtătoare ca uneia ce eşti aici de faţă şi iei aminte la ruga noastră: că cererile le împlineşti, necazurile le uşurezi, celor bolnavi sănătate le dăruieşti, pe slăbănogi şi neputincioşi îi tămăduieşti, din îndrăciţi dracii izgoneşti, pe cei năpăstuiţi din necazuri îi izbăveşti, pe leproşi îi curăţeşti şi pe prunci îi miluieşti; încă, Doamnă Stăpână, din legături şi din temniţe slobozeşti şi patimile cele
de multe feluri le vindeci, că toate sunt cu putinţă mijlocirii tale pe lângă Fiul Tău, Hristos Dumnezeul nostru.
O, Maică Prealăudată, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu! Nu înceta rugându-te pentru noi nevrednicii robii tăi, care te slăvim şi te cinstim şi ne închinăm cu umilinţă preacuratului tău chip, având nădejde neclintită şi credinţă neîndoită în tine, Pururea Fecioară, Preaslăvită şi Neprihănită, acum şi pururea şi în vecii vecilor.
Amin” (sursa: doxologia.ro)
Icoana făcătoare de minuni a fost martora unor vindecări miraculoase și momente de mare emoție. Un exemplu este cel al argintarului din Sibiu, care a dăruit icoanei o ferecătură de argint după ce fiica sa, aflată pe patul de moarte, s-a vindecat prin rugăciune.
De-a lungul timpului, mulți oameni au mărturisit că au simțit alinare, protecție și răspunsuri la rugăciunile lor venind din partea acestei icoane.