Spațiul Schengen  sau spațiul european fără frontieră reprezintă o zonă de liberă de circulație în Uniunea Europeană, iar între statele membre sunt eliminate controalele la frontieră. 

Intră sau nu România în Spațiul Schengen?

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marți, că își menține părerea că pe data de 8 decembrie România va intra în spațiul Schengen și nu crede că Austria „se poate opune pe nedrept” intrării României.

„Sunt ferm convins că vor fi discuții până în ultima clipă. Și eu comunic cu domnul prim-ministru. O să am și astăzi o discuție. Haideți să vorbim pe 8 decembrie”, le-a declarat liderul PSD jurnaliștilor întrebat despre șansele unei decizii pozitive la Consiliul JAI în privința aderării României la spațiul Schengen.

„Eu îmi mențin părerea că pe data de 8 decembrie vom intra în spațiul Schengen și nu cred că un alt stat al UE cum e Austria se poate opune pe nedrept intrării României în Schengen”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Austria nu ne vrea în Schengen

Singurul stat membru al Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în Schengen este Austria. Guvernul olandez a anunțat vineri că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației.

Intrarea în Schengen presupune însă un vot în unanimitate pe 8 decembrie la reuniunea miniștrilor europeni de interne și justiție (Consiliul JAI).

Ministrul de interne austriac, Gerhard Kartner, a făcut sâmbătă o nouă declarație prin care respinge intrarea României și a Bulgariei în Schengen. Într-un interviu pentru publicația „Kurier”, el a spus că pentru țara sa, momentan, are sens doar includerea Croației în spațiul european de liberă circulație.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Ultimele negocieri pentru aderarea României la Schengen. Ce vrea Austria la schimb

Românii și bulgarii ar avea în continuare probleme cu protecția frontierelor externe, respingerea solicitanților de azil și distribuirea acestora.

Luni, ministrul de interne Gerhard Karner a declarat că numărul de migranți ilegali prinși la frontierele Austriei a scăzut puternic în noiembrie. În ultimele două săptămâni s-a opus puternic aderării României la Schengen pe motiv că ar fi permis trecerea migranților, transmite radioul public austriac.

Ambasadorul Emil Hurezeanu explică faptul că procentul de 40% migrație ilegală în Austria, invocat de guvernul de la Viena face parte dintr-un sondaj cu un eșantion mic, acesta nereflectând situația reală.

Care sunt avantajele aderării României în Schengen?

Aderarea României la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen. În acest sens, este creată o singură frontieră externă de control.

Mai mult de atât, timpul de călătorie ar fi mai scurt. Un avantaj principal adus de aderarea României la Schengen este libertatea de mișcare a cetățenilorși timpii mai scurți de călătorie.

Prin aderarea la Schengen a României, alături de Bulgaria, controalele de la granțită nu vor mai exista: România-Bulgaria, România-Ungaria, Bularia-Grecia. Între aceste state, trecerea frontierei se va putea realiza indiferent de oră și prin orice loc, cu un document de identitate valabil.

Persoanele care vor să călătorească vor avea un avantaj major, indiferent de mijlocul de transport ales. Pasagerii curselor aeriene nu vor mai fi nevoiți să aștepte la cozi în aeroport.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dacă România va intra în Schengen alături de Bulgaria, vor dispărea timpii de așteptare din punctele de trecere a frontierei terestre cu Ungaria și Bulgaria, dar și cu Grecia, potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: Austria nu ne vrea în Schengen

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si