Close sidebar
Close sidebar

Inundațiile din Valencia: Putea fi prevenită catastrofa din Spania? Alertele către populație ar fi sosit prea târziu

Inundațiile din Valencia: Criticile s-au intensificat din cauza faptului că alertele către populație ar fi sosit prea târziu. Putea fi prevenită catastrofa din Spania?

Andreea Stoica,

Inundațiile din Valencia - Spania / octombrie 2024

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Spania, în special regiunea Valencia, trece printr-o tragedie majoră în urma inundațiilor care au lovit țara pe data de 29 octombrie 2024, provocând moartea a cel puțin 95 de persoane și distrugeri masive în regiuni precum Valencia, Albacete și Cuenca.

Ploile intense și grindină au dus la ieșirea râurilor din matcă, transformând străzile în adevărate torente care au măturat mașini, poduri și clădiri. În fața acestei crize, reacția autorităților este aspru criticată, mulți acuzând modul lent cu care s-au emis alertele de pericol către populație.

Întârzierile în alertarea populației

Criticile s-au intensificat din cauza faptului că Agenția de Protecție Civilă a emis primele alerte abia la ora 20:15, când dezastrul era deja în desfășurare. Ziarul El Mundo scrie că „magnitudea tragediei ridică întrebări despre întârzierea în emiterea mesajelor

de avertizare a populației”. În acest context, numeroase persoane au rămas izolate peste noapte în zone industriale sau pe drumuri blocate de ape.

Un exemplu este cel al lui Barbara Jiménez, o chelneriță din Valencia, care a relatat că șeful său nu a considerat gravă situația și nu i-a permis să plece acasă înainte de sosirea alertei prin telefon, la ora 20:00. „Era deja prea târziu”, spune aceasta, subliniind că, în acel moment, multe drumuri erau deja inundate, iar zeci de șoferi rămași blocați pe drumuri erau în imposibilitatea de a se salva.

Începând de joi, 24 octombrie, Agenția Meteorologică de Stat din Spania (AEMET) a avertizat cu privire la sosirea în Peninsula Iberică a unei Depresiuni închise de mare altitudine (DANA), fenomen meteorologic, diferit de o furtuna clasică, care avea să provoace dezastrul. Marți, 29 octombrie, la ora 07:30 dimineața, AEMET a ridicat alerta la nivelul ”roșu” pentru precipitații, semnalând apariția unor „fenomene neobișnuite de intensitate puternică, cu un nivel de risc foarte ridicat pentru populație”.

Inundațiile din Valencia- Spania/ octombrie 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Bilanțul românilor dispăruți după inundațiile din Valencia a ajuns la 22. Autoritățile încă îi caută

La ora 11:50, Confederația Hidrografică a râului Júcar, instituție subordonată guvernului spaniol și responsabilă de gestionarea râului care traversează zona afectată, a informat prin rețeaua socială X că unul dintre afluenți răului a înregistrat o „creștere considerabilă”, iar altul prezenta o „creștere importantă a debitului”.

În jurul orei 13:00, Carlos Mazón, șeful guvernului regional din Valencia, a transmis un mesaj pe rețelele sociale în care a cerut populației să fie prudentă dacă pleacă la drum și să acorde mare atenție la indicațiile autorităților. Totuși, Carlos Mazón a adăugat că „ potrivit prognozei, furtuna se deplasează spre Serranía de Cuenca și se așteaptă ca intensitatea acesteia să scadă în jurul orei 18:00 în Comunitatea Valenciană ”. În loc să scadă, furtuna a continuat să se deplaseze prin regiune, provocând haos.

Citeste si: Cine este Elena, femeia găsită fără viață pe un câmp din Sectorul 6. Femeia plecase de acasă din data de 13 noiembrie și era dată dispărută de familie- kanald.ro

Citeste si: Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?- wowbiz.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Potrivit agenției EFE, la ora 19:17, autortitățile au ridicat nivelul alertei la Nivel 2 în Utiel, Requena și Plana. În cele din urmă, la ora 20:00, a fost trimis un mesaj de alertă pe telefoanele mobile ale întregii populații din zonă.

Până la acel moment, majoritatea locuitorilor din Valencia realizaseră deja că situația era una periculoasă, văzând cu ochii lor efectele inundațiilor.

La ora 20:36, guvernul spaniol a ordonat desfășurarea Unității Militare pentru Situații de Urgență (UME), la cererea guvernului autonom valencian, pentru a sprijini serviciile locale de urgență.

În final, miercuri la prânz, când se știa deja că există zeci de morți și dispăruți, premierul spaniol, Pedro Sánchez, a transmis un mesaj televizat către populație, oferind sprijinul și solidaritatea țării pentru regiunile afectate.

Inundațiile din Valencia- Spania/ octombrie 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Tăierile bugetare și desființarea UVE

O altă controversă este reprezentată de desființarea Unității de Urgență Valenciene (UVE), instituție creată pentru a răspunde dezastrelor naturale, precum incendiile și inundațiile, conform bbc.com

Carlos Mazón, șeful guvernului regional din Valencia, a desființat această unitate pe motiv de ineficiență. Decizia sa a atras critici dure, sindicaliștii și politicienii considerând această măsură „neglijentă și iresponsabilă”, În replică, guvernul regional a susținut că UVE era „o organizație fictivă, fără pompieri, fără echipament și fără eficiență.”

Inundațiile din Valencia- Spania/ octombrie 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: Theo Rose, gest plin de curaj! Puține vedete din SHOWBIZ îndrăznesc să se posteze așa Uitați- radioimpuls.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citește și: VIDEO Iadul s-a dezlănțuit în Valencia. Peste 70 de persoane au murit și zeci de oameni, printre care și 13 români, sunt dispăruți: "E foarte grav"

„Urgența climatică nu este un concept abstract”

Inundațiile devastatoare din Valencia sunt văzute de experți drept o consecință a schimbărilor climatice care amplifică fenomenele meteorologice extreme. Eva Saldaña, directoarea Greenpeace Spania, a declarat că „urgența climatică nu este un concept abstract, ci o realitate care ne afectează viețile și, în acest caz, le și ia” De asemenea, Jorge Olcina, climatolog la Universitatea din Alicante, a explicat că „modul în care plouă în zona Mediteranei este în schimbare din cauza încălzirii globale.”

Inundațiile din Valencia- Spania/ octombrie 2024

[Sursa foto: Profimedia]

Potrivit Evei Olcina, creșterea temperaturii apelor mediteraneene duce la formarea unor nori mai puternici și încărcați de umiditate, care produc precipitații intense în zone restrânse ca sufrafașp. Olcina subliniază importanța fondurilor europene Next Generation, alocate adaptării la schimbările climatice, ca o oportunitate de a finanța proiecte menite să protejeze regiunile vulnerabile, inclusiv Comunitatea Valencia.

Citește și: Familie de români, prinsă în mijlocul prăpădului din Valencia: "Au stat în și pe mașină, noroc că era plină și nu le-a luat-o apa"

Cum pot fi prevenite tragediile viitoare

În acest context, Eva Olcina atrage atenția asupra necesității educației pentru prevenirea riscurilor, comparând sistemul din Spania cu cel din Statele Unite, unde populația este obișnuită să ia măsuri preventive în fața unor fenomene precum uraganele. „Într-o astfel de situație, școlile ar fi trebuit să fie închise, iar oamenii ar fi trebuit să rămână acasă, dacă nu era necesar să meargă la muncă,” afirmă climatologul.

Criticii susțin că această tragedie ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru autorități, care ar trebui să îmbunătățească rapid procedurile de alertare și prevenire, în timp ce schimbările climatice continuă să aducă fenomene meteorologice din ce în ce mai intense.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI