Chiar dacă nu lipsesc din nicio bucătărie, pentru că aici va servi masa întreaga familie, alegerea farfuriilor potrivite nu este făcută întotdeauna așa cum trebuie.
Materialul din care sunt fabricate
În orice bucătărie, oricât de atent/ă ai fi, mai au loc și unele accidente casnice: farfuria este scăpată pe jos, se sparge din cauză că mâncarea a fost prea fierbinte și multe altele. De aceea, trebuie să alegi acele seturi de farfurii de bună calitate, iar pentru aceasta trebuie să ții cont și de materialul din care sunt fabricate.
Porțelan
Cu siguranță toată lumea știe că farfuriile din porțelan sunt unele de o calitate deosebită, deoarece avem de a face cu unul dintre cele mai rezistente materiale. În afară de rezistența ridicată, aceste farfurii se remarcă și printr-o eleganță deosebită, și cine a spus că toți cei ai casei trebuie să mănânce din recipiente de proastă calitate?
Citeste si: Trucuri pentru amenajarea zonei de dining
Într-adevăr, avem de a face cu farfurii rezistente inclusiv la temperaturi înalte, și care nici nu se vor sparge atât de ușor, dar mai au și un dezavantaj: costul lor este destul de ridicat, așa că puțini sunt cei care își permit luxul de a consuma zilnic preparate servite în farfurii realizate din porțelan.
Ruda ceva mai săracă a porțelanului este ceramica, un material ceva mai greu, și tocmai de aceea este recomandat pentru acele servicii de masă care se folosesc zilnic.
Spre deosebire de porțelan, ceramica este un
material nu atât de rezistent, dar stă mult mai bine la capitolul preț. Prin urmare, mulți dintre cei care își cumpără seturi de farfurii pentru a servi zilnic masa în familie optează pentru cele care sunt fabricate din ceramică. De asemenea, farfuriile din ceramică pot fi folosite cu succes pentru a încălzi mâncarea în cuptorul cu microunde, sau le poți spăla foarte bine și în mașina de spălat vase.
Cu toate acestea, atunci când ai invitați la masă, și este vorba și despre un eveniment mai important, farfuriile de ceramică trebuie ”uitate” în dulap și optează pentru acel set elegant, din porțelan, pe care îl folosești doar la ocazii speciale.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Amenajarea băii. Idei și sfaturi utile
Opal
Mai puțin folosite de români, despre aceste farfurii specialiștii sunt de părere că sunt mult mai rezistente față de cele fabricate din ceramică. Au un aspect plăcut, lucios, rezistă la utilizarea îndelungată, dar și la temperaturile ridicate.
Sticlă
În ultima vreme, românii au început să folosească în mod frecvent și farfuriile din sticlă, fie transparentă, fie pictată manual.
Par o alegere bună pentru că nu sunt unele foarte scumpe, dar din păcate stau ceva mai slab la capitolul rezistență, iar la un impact ceva mai puternic se sparg imediat.
Culoarea farfuriilor
Aici, totul depinde de preferințele tale, dar și de culorile pe care le-ai ales atunci când ai amenajat bucătăria. Cu toate acestea, niciodată nu vei da greș cu farfuriile clasice, albe, simple.
Nu este de mirare că avem de a face cu cea mai populară alegere. În plus, pe o farfurie de culoare alba, culorile vesele ale preparatului tău culinar vor fi mult mai bine puse în evidență și va arăta de-a dreptul delicios. Și, de ce să nu o recunoaștem,
albul este o culoare care se potrivește la orice, indiferent de ce culoare ai ales pentru fața de masă sau șervețele, va fi pus și simplu perfect.
Citeste si: Detaliile mici mereu fac diferența- sfaturi practice pentru amenajarea băii
Dacă însă ești o fire veselă, care adoră să fie înconjurată de multă culoare, și consideri că bucătăria ta are nevoie de ceva mai mult, poți opta și pentru un serviciu de farfurii colorate. Oferta este una destul de generoasă, așa că poți găsi multe piese care să își fie pe plac. Dar stai: știai că în funcție de culoarea farfuriei din care servim masa, apetitul nostru este diferit? Astfel, nuanțele calde, cum ar fi galbenul, roșu, portocaliu sau chiar și cărămiziu ne fac să mâncăm mai cu poftă, în timp ce niște farfurii verzi, albastre, lila sau violet ne vor face să ne săturăm mai repede.
Forma și dimensiunea
Aici, lucrurile sunt destul de simple, pentru că toată lumea știe ce dimensiuni medii ar trebui să aibă o farfurie de supă, cea pentru felul principal și desert.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Referitor la forma farfuriei, cele mai folosite sunt cele rotunde, dar dacă vrei să fii ceva mai specială, sau poate ai optat pentru stilul minimalist în bucătăria ta, atunci încearcă unele triunghiulare, pătrate sau dreptunghiulare.
Atunci când ai invitat niște prieteni la masă, folosește-te de farfurii cu forme și dimensiuni atipice, pentru a pune accentual pe anumite preparate. Astfel, un bol oval va face salata ta de paste să fie de-a dreptul irezistibilă, o farfurie în formă de scoică le va trezi dorința să încerce acel preparat pe bază fructe de mare pe care l-ai pregătit, iar nimeni nu va rezista unui pește prezentat frumos, într-o farfurie ovală, întinsă.
Sperăm că micul nostrum ghid despre alegerea farfuriilor pentru servirea mesei acasă ți-a fost de ajutor, la fel ca și micile informații despre mesele festive. Rămâne ca tu să alegi acum cel mai bun set de farfurii, care să răspundă cel mai bine la raportul preț-calitate, și apoi să pregătești preparate delicioase, pe care să le aprecieze toți cei ai casei. Poftă bună și nu uita să speli farfuriile după!