În contextul invaziei de ploșnițe din București, este important să știți că ploșnița de pat este o insectă de culoare brună-roșiatică, cu un corp oval și turtit, cu un miros caracteristic urât. Această insectă trăiește și își depune ouăle prin crăpăturile pereților sau ale mobilei.

Ploșnițele de pat nu sunt cunoscute ca fiind purtătoare de boli, însă înțepătura acesteia se poate infecta ulterior.

În următoarele rânduri ți-am pregătit câteva sfaturi cu privire la cum te poți feri de aceste insecte care trăiesc în saltelele patului, dar și informații utile despre ele.

Aspecte generale despre ploșnițe

Dacă ploșnițele adulte au culoarea maro sau brună-roșiatică, cele tinere sunt de o culoară albă spre galbenă și chiar par translucide dacă nu s-au hrănit suficient.

Este destul de ușor să apară o ploșniță ca mai apoi să te trezești cu o adevărată invazie, mai ales că o ploșniță femelă poate depune între 200 și 500 de ouă într-o viață.

Citește și: Exclusiv! Condiții inumane într-un cămin studențesc din București. Studenții sunt terifiați de ploșnițe și fac acuzații grave: ”E un chin pentru cine pățește așa ceva”

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Ploșnițele trăiesc între 6 și 24 de luni și pot trăi chiar și un an întreg fără să se hrănească.

plosnite saltea pat

Există mai multe moduri prin care poți preveni apariția ploșnițelor de pat.

[Sursa foto: iStock]

Unde trăiesc ploșnițele

Ploșnițele nu sunt pretențioase deloc și pot locui în orice tip de locuință, indiferent de condițiile de igienă care se regăsesc în aceasta. De la hoteluri de lux și până la apartamente modeste, aceste insecte își fac un cuib peste tot.

Ploșnițele trăiesc destul de aproape în locul în care doarme o persoană, mai exact, la aproximativ 3 metri. Pe timp de zi, când este prea multă lumină pentru ele, aceste insecte se ascund în zone mai întunecate cum ar fi cele din jurul patului, mai exact:

  • se pot ascunde în cadrul patului
  • în cusăturile saltelei, pernelor, scaunelor sau canapelelor
  • în crăpăturile ori pliurile obiectelor de lângă pat
  • în crăpăturile ori colțurile pereților și chiar în jurul prizelor

Cum poți recunoaște o mușcătură de ploșniță

Mușcăturile de ploșniță apar în general în zonele expuse ale corpului precum față, gât, umeri, mâini și picioare. Oamenii mușcați de ploșniță nu prezintă anumite simptome specifice, dar cert este că se pot trezi cu o umflătură asemănătoare cu cea a unei înțepături de țânțar. Persoanele care trec prin acest lucru se pot confrunta cu umflături mici și roșii, uneori înconjurate de vezicule și chiar cu senzații de arsuri ceva mai dureroase.

muscaturi de plosnite

În București este invazie de ploșnițe. Așa arată mușcăturile de ploșniță

[Sursa foto: iStock]

Metode de prevenire în contextul invaziei de ploșnițe din București

Ploșnițele obișnuiesc să „călătorească” de-a lungul timpului și nu stau doar în cusăturile saltelei, în jurul patului sau mobilierului, ci pot apărea chiar și în îmbrăcăminte și bagaje.

Dacă le vezi într-unul din aceste locuri, poți să îți decontaminezi hainele, bagajele și bunurile personale, mai ales atunci când te întorci dintr-o călătorie, pentru a te asigura că nu ai de-a face cu aceste insecte mai târziu.

Poți încerca să le elimini prin spălare, aspirare, încălzire sau periere.

Tot pe tematica călătoriilor, dacă nu doriți să aveți musafiri nepoftiți în locurile menționate anterior, este indicat să folosiți suporturi pentru bagaje. În acest mod veți reuși să vă țineți hainele cât mai ferite de podea sau de mobilier.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Ploșnițele, venite la pachet cu românii întorși din vacanțe în România. Alte mari orașe se confruntă cu invazii

Atunci când vă întoarceți dintr-un anumit loc este important să vă spălați hainele și să le uscați în condiții optime pentru a înlătura acești paraziți. Articolele pe care nu le puteți spăla imediat le puteți sigila bine timp de mai multe săptămâni.

Ultima metodă poate fi aplicată oricând. Mai exact, periodic, inspectați mobila, lenjeria de pat, patul, îmbrăcămintea care a mai fost purtată.

Cum scapi de ploșnițele din casa ta?

Pentru a te asigura că locuința ta este foarte curată și nu ai niciun musafir nepoftit, trebuie să aspiri, să cureți podelele, saltelele, electrocasnicele și mobila. Lenjeria de pat, hainele și draperiile trebuie spălate și uscate la cea mai înaltă temperatură.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si