Isarescu, avertismente despre economie: “Moneda nationala s-ar putea deprecia”
Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, spune Mugur Isarescu.
Moneda nationala s-ar putea deprecia in perioada urmatoare, dupa ce analistii se asteptau la o majorare a dobanzii cheie, iar cand sunt dezamagiti pot reactiona, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Pot sa fie presiuni pe depreciere (a monedei nationale n.r.).
Acesta a afirmat ca 4% deficit de cont curent din PIB, nu este o "cifra magica", dar este o cifra trecuta in tabloul de bord si nu este bine sa treci dincolo de ea, pentru ca inseamna ca depinzi foarte mult de investitorii straini, de capitalurile care intra si care "asa cum intra tot in acest fel pot iesi".
"Ce am vrut sa va spun este ca intre lucrurile pe care le-am avut in vedere a fost sa nu stimulam intrarile de capital si aprecierea cursului, care altminteri ne-ar ajuta. Dar nu face bine economiei o apreciere a cursului. O apreciere, nu ma refer la cifre din acestea pe care vad ca le mentionati cu obsesie, de 1, 2, 3 bani in sus. Cursul este curs ca sa se plimbe in anumite limite", a adaugat Mugur Isarescu.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Guvernatorul BNR a mentionat ca nu poate numai BNR sa raspunda la intrebarea legata de impactul deciziei BNR de a mentine dobanda cheie asupra cursului, pentru ca este vorba si de maniera in care pietele interne si externe percep decizia de miercuri.
"Noi avem un mesaj catre piete. Exista un diferential de dobanda destul de consistent in favoarea leului. Cred ca este acoperitor. O sa vedem ce spun pietele", a mai spus seful Bancii Centrale.
Acesta sustine ca dupa ultima decizie de politica monetara s-a simtit o usoara tendinta de apreciere a leului. Totodata, Isarescu a precizat ca majorarile de dobanda cheie inca nu si-au consumat efectul si ca ne putem astepta la majorari ale dobanzilor la depozite.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, miercuri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25% pe an.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
De asemenea, Consiliul a mai decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3,25% pe an. Totodata, a fost decisa pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Sursa: agerpres