Duminică, un aisberg uriaș  s-a desprins din Antarctica. Descoperirea a fost făcută de mai mulți oameni de știință din Marea Britanie. Ghețarul este extrem de mare, aproximativ de peste 15 ori mai mare decât capitala Franței. Specialiștii spun că nu s-ar fi desprins din cauza schimbărilor climatice. Primele informații oferite de specialiști arată că regiunea respectivă este amenințată în aceste momente de încălzire.

Ce au anunțat cercetătorii

Ghețarul are 1.550 de kilometri pătrați. Aisbergul s-a desprins din banchiză între orele 19:00 și 20:00, în ziua de duminică. Din cauza acestui fenomen s-a ajuns la o lărgire a unei fisuri care exista deja în blocul de gheață.

Citește și: Avertisment sumbru făcut de OMS: Cazurile descoperite de variola maimuţei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”

Aisbergul s-a „separat” din Antarctica în apropiere de stația de cercetare numită Halley VI. În urma celor întâmplate, evenimentul a fost confirmat și de către senzorii de pe Brunt Ice Shelf.

„Această desprindere era de aşteptat şi este un comportament natural al barierei Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice”, a mărturisit glaciologul Dominic Hodgson.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Citește și: 110 ani de la scufundarea Titanicului. Cum arată epava vasului despre care se spunea că este indestructibil

În urma desprinderii ghețarului, 21 de angajați sunt prezenți la stația de cercetare numită Halley. Oamenii au grijă să se ocupe de exploatarea unor instrumente științifice, dar și de întreținerea bazei.

Citește și: Avertizare METEO! Cod portocaliu şi galben de ploi abundente. Județele afectate

„Un nou aisberg de dimensiunea Londrei s-a desprins de pe platforma de gheață Brunt din Antarctica. Noaptea trecută, fisura Chasm-1 s-a extins complet prin gheața de 150 m grosime- la un deceniu după ce oamenii de știință de la BAS au detectat pentru prima dată că fisurile în calota de gheață creșteau”, a anunțat British Antarctic Survey (BAS) pe Twitter.

Imaginile cu ghețarul, transmise prin satelit, vor fi analizate de britanici imediat cum vor fi disponibile pentru cercetări. În urmă cu doi ani, în luna februarie, un alt aisberg uriaș s-a desprins.

Citește și: Ce spun cercetătorii despre virusul Langya din China. Aceștia cer supravegherea atentă a acestuia


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si