Close sidebar
Close sidebar

Israelul a lansat noi rachete în Fâșia Gaza (VIDEO)

La doar 24 de ore după investirea noului Guvern israelian, condus de Naftali Benett, Fâșia Gaza este lovită din nou de rachete devastatoare.

Razvan Ilie,

Atacul cu rachete al Israelului, de miercuri dimineață, reprezintă prima explozie majoră după cele 11 zile de lupte între cele două părți [Sursa foto: BBC News]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Israelul a anunțat că a lansat atacuri aeriene împotriva țintelor Hamas din Fâșia Gaza, ca represalii pentru baloane incendiare aruncate de pe teritoriul palestinian. Explozii au fost auzite în orașul Gaza în primele ore ale zilei de miercuri, informează BBC News.

Citeste si: Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului

Israelul reia ofensiva întreruptă pe 21 mai 

Mai multe baloane au fost trimise marți in Gaza în Israel, provocând mai multe incendii, potrivit serviciului de pompieri israelian. Atacul cu rachete al Israelului, de miercuri dimineață, reprezintă prima explozie majoră după cele 11 zile de lupte între cele două părți, încheiate printr-un acord de încetare a focului pe 21 mai.

Bilanțul războiului-fulger din luna mai a fost deosebit de grav: 260 de morţi pe partea palestiniană, printre care copii, adolescenţi şi combatanţi, şi 13 decese în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat.

Conflictul, nestins și după plecarea lui Netanyahu

Potrivit unor surse palestiniene, aviaţia israeliană a vizat cel puţin o ţintă la est de Khan Younes, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, enclava cu două milioane de locuitori unde aproximativ o mie de apartamente, birouri şi buticuri au fost distruse în ultimul război cu Israelul,

al patrulea din 2008. Un fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la Khan Younes a văzut, de asemenea, explozii.

Citeste si: Ce este "Praștia lui David", scutul antibalistic dezvoltat de Israel

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Acestea au fost primele lovituri israeliene împotriva acestui teritoriu palestinian, sub controlul islamiştilor din Hamas şi sub blocada israeliană, de la venirea la putere, duminică seară, a unei coaliţii eterogene care a pus capăt celor 12 ani de domnie a lui Benjamin Netanyahu.

De la ce au pornit tensiunile din luna mai

Tensiunile sunt adesea mari între Israel și palestinienii care locuiesc în Ierusalimul de Est, Gaza și Cisiordania. Gaza este condusă de un grup militant palestinian numit Hamas, care a luptat de multe ori împotriva Israelului.

Israelul și Egiptul controlează strâns frontierele Fâșiei Gaza pentru a opri accesul hamas la arme și muniție.

Palestinienii din Gaza și Cisiordania spun că suferă din cauza acțiunilor și restricțiilor israeliene. Israelul răspunde că acționează doar pentru a se proteja de violența palestiniană.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Tensiunile s-au intensificat de la începutul sfintei luni musulmane Ramadan la mijlocul lunii aprilie 2021, cu ciocniri nocturne între polițiști și palestinieni. Evacuarea amenințată a unor familii palestiniene din Ierusalimul de Est a provocat, de asemenea, furia tot mai mare a populației arabe.

Pe ce teme nu se înțeleg evreii și palestinienii

Există o serie de probleme asupra cărora Israelul și palestinienii nu ajung la un acord. Printre acestea: ce ar trebui să se întâmple cu refugiații palestinieni, dacă așezările evreiești din Cisiordania ocupată ar trebui să rămână sau să fie înlăturate, dacă cele două părți ar trebui să împartă sau nu Ierusalimul și- poate cel mai dificil subiect dintre toate- dacă ar trebui creat un stat palestinian alături de Israel.

Discuțiile de pace se desfășoară de peste 25 de ani, dar până acum nu s-a întrezărit o rezolvare a conflictului. Pe scurt, situația nu va fi rezolvată în curând, concluzionează BBC.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI