Astăzi românii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Sărbătoarea destinată Maicii Domnului nu are o dată fixă și este trecută în calendar în vinerea din Săptămâna Luminată. În ziua aceasta, în biserici se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.

Citeste si: Cât timp se spune „Hristos a înviat” la creștinii ortodocși

Izvorul Tămăduirii amintește de o minune care a avut loc aproape de Constantinopol.

Se spune că Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare. Conform tradiției, Leon înainte de a deveni împărat se plimba printr-o pădure de lângă Constantinopol Acolo întâlnește un orb care îi cere apă și să-l ducă la cetate. Leon cel Mare caută un izvor, dar nu-l găsește. Apoi o aude pe Maica Domnului care îî zicei: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi".

Leon o ascultă și descoperă un izvor din care îi dă să bea orbului. El îi spală fața cu această apă, iar orbul începe să vadă.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

După ce a devenit împărat, Leon a construit o biserică lângă acel izvor. Apoi, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apa din acest izvor. Drept răsplată a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus de turci în anul 1453.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii 24 aprilie 2020. Locuri cu izvoare tămăduitoare în România

Timp de mai mulți ani, apa din acest izvor a tratat mai multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Enoriașii care călătoresc la Istanbul(numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii.

Construcția din prezent este din secolul al XIX-lea. La subsol se află un paraclis din secolul al V-lea unde există izvorul cu apa tămăduitoare din trecut.

Obiceiuri în ziua Izvorului Tămăduirii

Astăzi, în unele zone din România, adolescenţii fac legământul juvenil. Profesorul Ion Ghinoiu menţionează că în unele zone etnografice, ceremonia se repetă anual, la aceeaşi dată, până la intrarea în joc a “fetelor însurăţite şi băieţilor înfârtăţiţi”, arată adevărul.ro.

După încheierea solemnă a legământului, copii şi apoi oameni maturi îşi spuneau până la moarte surată, vere, fârtate, verişoară şi se comportau unul faţă de altul ca adevăraţi fraţi şi surori: se sfătuiau în cele mai grele probleme ivite în viaţă, îşi împărtăşeau tainele, nu se căsătoreau cu sora sau cu fratele suratei sau fârtatului, se ajutau şi se apărau reciproc până la sacrificiul suprem.

Citeste si: Viata Parintelui Arsenie Boca. Cand a inceput sa faca minuni si cum si-a trait tineretea "Sfantul Ardealului"

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

izvorul-tamaduirii
Rugăciune pentru Izvorul Tămăduirii.[Sursa foto: PixaBay]

Aghiasma dată astăzi la biserică poate fi băută tot anul, nu este ca cea de la Bobotează. În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântâni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, după o rânduială specială.

În anumite zone din țară, preoții merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii, când pică și ce semnificație are această sărbătoare închinată Maicii Domnului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si