Autor de poezie avangardista şi experimentala, opera sa este pe alocuri controversata din cauza ca multi vedeau poemele putin accesibile.

"Mi s-a spus ca poeziile mele nu sunt accesibile", declara el inr-un interviu in 2005 la postul public de radio NPR." Poemele mele vorbesc despre intimitatea noastra şi despre dificultatea de a ne gandi la noi inşine".

Nascut la 28 iulie 1927, la Rochester, in statul New York, John Ashbery a studiat la Universitatea din Columbia.

ii placea sa combine in scrierile sale limbajul uzual cu unele consideratii elevate.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Volumul "Self-Portait in a Convex Mirror" l-a ajutat sa devina singurul scriitor american care a obtinut trei recompense importante in acelaşi an pentru aceeaşi opera, premiul Pulitzer, National Book şi National Book Critics Circle.

In 2012, John Ashbery a primit de la preşedintele Barack Obama o inalta distinctie americana, National Humanities Medal.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si