Joia Mare 2022 din Săptămâna Patimilor este o zi cu mare însemnătate pentru credincioși. Potrivit credinței creștin-ortodoxe, în această zi Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnați spre smerenie. Tot în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouăle în roșu, urmând ca în Sâmbăta Mare să se coacă cozonacii și pasca.

Joia Mare este cunoscută de creștini și sub numele de Joia celor 12 Denii. Potrivit tradiției.

cele 12 lumânări aprinse în timpul Deniei vor fi aprinse pe parcursul întregului an, considerându-se că acestea au puteri deosebite.

Semnificația Deniei din Joia Mare

Denia din Joia Mare amintește de patru evenimente din viața Mântuitorului Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

Spălarea picioarelor ucenicilor: Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor, faptă ce are caracter purificator, Iisus i-a curățat pe ucenici de păcate, arătându-și în acest fel smerenia.

Joia Mare 2022

Citeste si: Săptămâna Mare 2022: Când este Prohodul Domnului 2022

Cina cea de Taină: evenimentul marchează momentul când Iisus Hristos prin folosirea vinului și a pâinii le arată ucenicilor cum urmează să fie jetfit. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Cina Domnului a fost instituită de Iisus Hristos în noaptea în care a fost vândut”, spune apostolul Pavel referitor la momentul când Iuda îl va trăda pe Iisus.

În cadrul slujbei din Joia Mare sunt citite cele 12 evanghelii al patimilor Mântuitorului.

Procesiunea religioasă cuprinde Denia şi Vecernia care sunt unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.

Potrivit tradiției, în acest moment nu mai bat clopotele, ci doar toaca.

Tradiții și obiceiuri românești în Joia Mare

În gospodăriile românești, în această zi creștinii înroșesc ouăle și pregătesc cozonacii și pasca. Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbata Paştelui pe o apă curgătoare fiind considerat că astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară, conform creştinortodox.ro.

Joia Mare 2022

Joi este ziua din Săptămâna Patimilor când gospodinele vopsesc ouăle în roşu, urmând ca în Sâmbata Mare să coacă pasca şi cozonacul care vor fi aduse la biserica în noaptea de Înviere pentru a fi sfinţite.

Citeste si: Reţetă de cozonac de Paşte 2022: Greşeala pe care trebuie să o eviţi

În această zi două alimente sunt total interzise de tradiţie, inclusiv în Joia Mare, chiar şi pentru cei care nu ţin post. Este vorba despre consumul oţetului şi al urzicilor. Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul făcut de zeci de artiști de renume pentru a strânge bani pentru cei afectaţi de incendiile din California- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Mai mult, legenda spune că, atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit tot oţet: de aici şi obiceiul popular, care exclude cele două alimente de pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post.

Joia Mare 2022

În Joia Mare femeile nu au voie să spele haine, nici cu mâna si nici cu maşina de spălat. Ultima zi în care puteau face asta era Miercurea Mare, potrivit obiceiurilor stramoşeşti.

Citeste si: Reţetă de drob de pui: Secretul unei reţete reuşite. Ce trebuie să faci ca să nu se sfărâme


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si