Joia Mare. Biserica a rânduit păstrarea Sfintei Împărtăşanii pentru cei bolnavi întreg anul bisericesc. Ritualul pregătirii Sfântului Agneţ pentru cei bolnavi şi pentru copii nou botezaţi se desfăşoară în Joia Mare din Săptămâna Patimilor Domnului.
Citește și: Joia Mare 2023. Ce nu este bine să faci?
Joia Mare este ziua în care, la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită unită cu Vecernia, se pregătesc nu doar unul, ci două Sfinte Agnețe, care se transformă în Sfântul Trup al Mântuitorului Iisus Hristos.
Citește și: Joia Mare 2023. Se spală în această zi? Răspunsul preoților
Îmbibat cu Sfântul Sânge, unul dintre ele se păstrează până în dimineața zilei de marți a Săptămânii Luminate, când, după o rânduială specială, se sfărâmă și se usucă, urmând să fie păstrat în Sfântul Chivot, pe Sfânta Masă, până la Sfintele Paști din anul următor.
Joia Mare. Păstrarea Sfintei Împărtășanii, precauții speciale
Sfintele Taine trebuie să fie pregătite în Joia Mare astfel încât să se păstreze în Sfântul Chivot tot anul, fără să existe pericolul degradării lor în vreun fel, prin mucegăire sau într-un alt mod.
De ce le păstrăm? În cărțile de cult apare indicația: „pentru bolnavi”.
În limbajul bisericesc comun, formula e puțin extinsă: „pentru copii/bătrâni și bolnavi”, potrivit ziarului Lumina.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Evident, este vorba de copiii nou-botezați sau de cei aflați în primejdie de moarte, de regulă înaintați în vârstă. Într-un cuvânt, ea e folosită în „cazuri speciale”.
Ce trebuie știut despre Sfânta Împărtășanie din Joia Mare
Potrivit sursei citate, în unele biserici practica păstrării permanente pe Sfânta Masă a unui potir în care se află Sfânta Împărtășanie. În acest fel, există riscul alterării și, implicit, al necinstirii Sfintelor Taine, spun preoții.
Cel mult, așa cum se întâmplă uneori, se poate păstra Sfântul Potir cu Sfintele Taine, doar un timp limitat, pentru cazurile speciale din ziua respectivă.
Joia Mare. Conform unui text al lui Iacob din Edesa, de la începutul secolului al VIII-lea, se interzice păstrarea Euharistiei pentru a doua zi, cu excepția cazurilor când e nevoie pentru cei
grav bolnavi sau care ajunează. Iată ce spune:
„Nu este permisă sub nici o formă păstrarea Potirului pentru ziua următoare, de teama de a nu se altera, fiindcă se face vinovat cel ce l-a lăsat.[...] (Totuși) se păstrează pentru cei bolnavi grav, cei suferinzi care trebuie să primească Euharistia înainte de a pleca din această viață sau chiar pentru cei care ajunează și-și prelungesc ajunarea până seara târziu.
În afară de aceste cazuri nu este permisă păstrarea Potirului pentru ziua următoare”, spune textul citat aici.
Citește și: Se spală în Sâmbăta Mare? Iată ce spun preoții!
Liturghierul prevede că se pot păstra până a doua zi Sfintele Taine, „pentru vreo întâmplare de moarte”, doar „unde se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie în toate zilele”, adică în mănăstiri.
Joia Mare. "Având în vedere că avem Sfintele Taine uscate, în Sfântul Chivot, putem considera că și excepțiile întâlnite la Iacob din Edesa sau în povățuirile de la finalul Liturghierului nu-și mai găsesc astăzi justificarea", spun preoții.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Mai mult, păstrarea permanentă pe Sfânta Masă a Euharistiei uscate îmbibată cu vin într-un potir, eventual cu o linguriță în el, acoperit cu un procovăț, poate duce foarte ușor la alterarea ei. Iar acest lucru, pe lângă faptul că este în contradicție cu rânduielile liturgice, constituie un motiv de aspră pedepsire a slujitorului, căruia îi sunt adresate cuvintele din Liturghier: „Dacă[...] le vei lăsa să se strice, vei greși de moarte și sub vinovăția caterisirii vei cădea”.
Greșeala celor care vin să primească Sfânta Împărtășanie
Preoții critică, în acest context, și comoditatea unora de a se împărtăși în afara Sfintei Liturghii, fără motive bine întemeiate.
"Mai ales în această perioadă, a Postului Mare, mulți doresc să primească rapid Sfintele Taine, uneori petrecând în biserică nu mai mult de câteva minute. Același lucru se întâmplă și cu copiii care sunt împărtășiți în drum spre parc sau spre mall, în dimineața zilei de duminică. Imaginea celor care vin să primească Sfânta Împărtășanie și nu participă la Sfânta Liturghie, tineri sau vârstnici, este o provocare pastorală căreia suntem datori să-i răspundem fără amânare și cu deplină responsabilitate", spune pr. Silviu Tudose.
Credincioșii neglijează să se spovedească și împărtășească
Pe lângă post și rugăciune, credincioșii nu urmează cu totul calea lui Hristos dacă nu dau curs la spovedanie și împărtășanie "pentru că fiecare dintre noi are fărădelegi și nu poate să primească cu adevărat bucuria luminii Învierii Lui Hristos dacă nu este curățată candela sufletului", spun preoții.
Citește și: VIDEO- Deniile, slujbele din Săptămâna Mare
Mulți creștini au o oarecare reticență la spovedanie și o rușine în a-și mărturisi greșeilile. "Este o mare amăgire a diavolului. Este felul lui de a opera. Ne rușinează când să mărturisim și ne încurajează când să păcătuim. Dacă nu ne este rușine pentru faptele noastre față de semenii noștri care ne văd, atunci cum ne va fi rușine de Dumnezeu despre care avem impresia că nu ne vede", spune părintele Ovidiu Ciprian Marțiș.
Potrivit preotului, a sta departe de scaunul spovedaniei înseamnă a nu fructifica șansa curăției și a vindecării. "Oamenii nu trebui să aibă o reținere în a se spovedi la preoți pentru că spovedania se face la preot, dar mărturisirea se face la Dumnezeu și noi, preoții, având la rândul nostru păcate, care trebuie mărturisite și, la rândul nostru, avem duhovnicii noștri", mai aratapreotul, conform DC News.