Poate că nu toate cărţile produc instant plăcerea lecturii, dar cu siguranţă orice carte te lasă mai bogat. Cunoştinţele pot fi ulterior dezvoltate împreună cu alţi oameni. Ce lucru frumos să discuţi despre ultima carte citită, împreună cu cineva care a citit aceeaşi carte în urmă cu ceva timp. O astfel de perspectiva este foarte prezentă în romanul „Jurnalul unui librar”.

Autorul cărţii, Shaun Bythell, îşi descrie experienţele avute că librar în Wigtown, oraş important din frumoasă Scoţie

De ce un jurnal asemeni unui sistem de pontaj al zilelor petrecute la lucru? Dintr-o curiozitate naivă şi pe baza unei tehnici demnă de abilităţile unui chirurg, zilele de lucru sunt mai bine tolerate când îţi descrii experienta zilnică. De ce un astfel de roman să nu fie chiar reţeta pentru o viaţă care poate părea anostă? Fiecare om îşi trăieşte ziua, în special activitatea la serviciu, în mod individual, prin prisma experienţelor cu ceilalţi oameni. Cu alte cuvinte, experienta fiecăruia este unică. Acesta este şi principalul avantaj al acestui jurnal.

Citeste si: Când are loc solstițiul de iarnă. Va fi cea mai lungă noapte din an

Abilitatea artistică a scriitorului poate că ambalează deosebit de frumos şi interesant tot felul de interacţiuni, dar acest roman promite mai mult decât atât. Clienţii interesanţi, fie ei problematici, fie nu, rămân interesanţi.

Colegii de muncă, toleranţi sau mai puţin toleraţi, lupta zilnică pentru a ţine deschisă o librărie second-hand (a doua ca mărime din ţară) în era suprasaturată de progresul tehnologic, transformă activitatea de vânzare a cărţilor expuse în rafturile librăriei să fie pe de o parte fascinantă, pe de o parte epuizantă.

Romanul fascinează cititorii din două perspective

În primul rând, experienţele propriu-zise ale autorului.

Deseori acestea se dovedesc a fi adevărate aventuri. Oamenii îşi caută „cartea potrivită”, în timp ce autorul consemnează gânduri într-o formă „potrivită”. Romanul îşi întâmpină curioşii, aşa cum o librărie îşi întâmpină clienţii. Fiecare carte promite o poveste, precum şi fiecare alegere a unui client face parte din povestea personală a acestuia.

Descrierile în detaliu ale proprietarilor decedaţi care au trebuit să se despartă de cărţile din bibliotecile lor, precum şi legătura dintre lumea librăriei şi platforma de marketplace Amazon şi importanta pieţei online, în general.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Devine destul de trist să afli cum o simplă evaluare într-o platformă „dubioasă” îţi poate influenţa constant eforturile de a alege o carte potrivită. În era digitalizării, era fast-food, fast-emotions, fast-thinking, fast-action, achiziţiile online sunt vitale pentru supravieţuirea oricărui magazin.

Citeste si: VIDEO- Specialiștii ne învață cum să facem pâine care nu ne îngrașă

Pentru unii cititori, cartea „Jurnalul unui librar” îi determină să îşi consolideze convingerea da a nu mai susţine plaforma Amazon. Fiind totuşi o scriere amuzantă, ca în orice altă dramedy (genul filmelor care îmbina drama şi comedia), mânia fierbe în spatele umorului deșanțat.

În centrul său, această carte are un soi de misivă furioasă a luptei directe dintre David şi Goliat, între proprietarii de mici afaceri şi forţele acumulate în dezvoltarea capitalismului.

De exemplu, dacă ai îndoieli în privinţa activităţii desfăşurate de compania Amazon, această carte te va linişti. Clienţii lui Bythell sunt dispuşi constant să exploateze precaritatea poziţiei librăriei, o poziţie dezavantajată. Aceştia solicită reduceri şi discută deschis planurile lor de a merge acasă pentru a cumpăra aceleaşi cărţi, online, mai ieftin. Cei care apreciază semnificaţia unei librarii sunt prea puţin, iar astfel de magazine au şanse slabe de supravieţuire.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citeste si: Horoscop 15 decembrie 2020. Probleme pe plan sentimental pentru aceste zodii

Dintre cele mai curioase fapte ale acestei cărţi enumerăm exemple, precum: cine ar fi ghicit că clienţii care întreabă de Biblie, nu o cumpără de fapt niciodată? Și că primele ediţii ale unei cărţi nu sunt de obicei foarte valoroase? Sau că o discuţie despre valoarea netă a unei cărţi nu este decât „mortal” de plictisitoare?

Bythell rămâne un adevărat credincios

Religia sa este „analoagă”. Acesta abundă de pasiune în privinţa importanţei cărţilor – cărţi reale, din hârtie şi copertate, îngălbenite de timp şi folosite de mulţi alţi oameni, murdare pe alocuri şi adnontate de generaţii de cititori. În definitiv, Shaun Bythell este un om care a împuşcat, literalmente un Kindle, pe care, apoi, l-a agăţat pe perete. Să sperăm că oamenii doar vor râde la final, gestul acestuia fiind uşor exagerat, dar apreciat de oamenii care înţeleg pasiunea pentru tot ce este tipărit, în formatul unei cărţi. Carte te poartă dincolo de tine însuţi/însăţi, ea însăși fiind o poartă către tine însuţi/însăţi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si