Klaus Iohannis afirmă că este nevoie ca NATO să se poată concentra şi asupra celorlalte ameninţări şi provocări dinamice sau latente.

”În prima duminică din luna aprilie, România sărbătoreşte Ziua NATO. În urmă cu 71 de ani, având ca fundament valorile comune ale libertăţii, democraţiei şi statului de drept, ţări de pe ambele ţărmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambiţios, fără precedent. Statele fondatoare ale Alianţei şi-au asumat astfel responsabilitatea şi indivizibilitatea securităţii euroatlantice.

NATO a dovedit de-a lungul timpului şi capacitatea extraordinară de a se adapta şi de a evolua, caracteristici esenţiale pentru o organizaţie care se confruntă atât cu ameninţări clasice, cât şi hibride, provenind din multiple direcţii strategice. Alianţa Nord-Atlantică a făcut posibilă consolidarea securităţii la nivel regional şi global şi a creat condiţiile pentru complementaritatea activităţilor desfăşurate împreună cu Uniunea Europeană în domenii de inters comun pentru cele două organizaţii internaţionale”, a transmis, duminică, Klaus Iohannis.

Citeste si: Ludovic Orban, de Ziua NATO în România: Omenirea s-a văzut angrenată într-o luptă aproape inegală, cu un inamic invizibil şi imprevizibil

Potrivit acestuia, relaţia transatlantică reprezintă un element esenţial de susţinere a solidarităţii şi coeziunii aliate.

”Angajamentul SUA sporeşte consistenţa şi credibilitatea efortului colectiv de apărare a statelor membre ale Alianţei şi întăreşte securitatea europeană confruntată cu provocări semnificative, în special în zona de Est.

În condiţiile dificile actuale create de pandemia de COVID – 19, cu extindere globală şi consecinţe dintre cele mai grave, NATO a luat măsuri rapide şi hotărâte pentru limitarea răspândirii virusului şi pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor şi a civililor, astfel încât Alianţa să-şi poată îndeplini neîngrădit misiunile esenţiale asumate. Este vital ca în perioada care va urma, NATO să se poată concentra şi asupra celorlalte ameninţări şi provocări dinamice sau latente.
De altfel, NATO a depus eforturi consistente în ultimii ani pentru creşterea rezilienţei Aliaţilor, inclusiv în domeniul sănătăţii”, a mai transmis şeful statului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scene cutremurătoare după prăbușirea avionului în Kazahstan. O fetiță a ieșit din epava în flăcări: „Salvează-mi mama. Mama e acolo”- antena3.ro

Citeste si: Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ- stirileprotv.ro

Citeste si: Ordonanța Militară 7. România suspendă zborurile spre și dinspre țările aflate în zona roșie

Iohannis anunţă că România ”va continua să acţioneze coerent şi convergent, împreună cu ceilalţi Aliaţi, pentru ca organizaţia la care am aderat în anul 2004 să fie în continuare puternică şi de succes”.

”România este un Aliat activ care acţionează cu hotărâre şi eficient pentru creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi promovarea profilului României ca pilon de stabilitate şi securitate pe flancul estic, precum şi a importanţei strategice a Mării Negre pentru întreaga Alianţă. Avem pe teritoriul nostru, în Bucureşti şi la Craiova, structuri NATO deplin operaţionale- Unitatea NATO pentru Integrare a Forţelor, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est- care întăresc postura de descurajare şi apărare a Alianţei în regiunea Mării Negre şi pe flancul estic în ansamblul său. La aceste structuri NATO, se va adăuga o  capabilitate de comandă şi control de nivel corp, pe care România a oferit-o la Summitul Alianţei de la Bruxelles, din anul 2018.

Participăm la operaţiile şi misiunile NATO din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest, iar militarii noştri se bucură de întreaga apreciere din partea Aliaţilor şi a conducerii NATO”, a mai spus Iohannis, făcând referire şi la contribuţia României la întărirea securităţii pe flancul estic al NATO în cadrul grupului de luptă din Polonia care materializează prezenţa înaintată consolidată.

Citeste si: Ministrul Sănătății, estimare pentru România: "Până la 1 iunie ne aşteptăm la 10.000 de cazuri"

”România va continua să acţioneze cu determinare şi responsabilitate pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, mai ales pe flancul estic, susţinând necesitatea unei prezenţe aliate robuste la Marea Neagră. Concomitent, ţara noastră îşi va îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO în Orientul Mijlociu. Fără îndoială, criza profundă provocată de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranţă şi pentru NATO, care va trebui să dea dovadă de coeziune şi rezilienţă sporită, în beneficiul statelor membre şi al securităţii globale. Nevoia unei Alianţe Nord-Atlantice puternice, unite şi eficiente este astăzi mai mare decât oricând”, a încheiat şeful statului.

Ziua NATO se marchează, începând din anul 2005, în prima duminică a lunii aprilie.

La alegerea datei s-a ţinut seama de apropierea de data oficială a aderării României la Alianţa Nord-Atlantică (29 martie 2004) şi de data arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004).

Citeste si: VIDEO Ce decizie au luat judecătorii, cu privire la copiii Adrianei Bahmuțeanu, înainte de sărbători? „Este greșit să interzici accesul copilului la propria mamă!"- kfetele.ro

Citeste si: Arnold Schwarzenegger revine pe marele ecran în rolul lui Moș Crăciun- radioimpuls.ro

Citeste si: Ipoteză șocantă în cazul tragediei aviatice din Kazahstan: avionul ar fi fost lovit de bucăți ale unei rachete rusești- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si