Klaus Iohannis a făcut declarații de presă înainte de summitul UE- Balcanii de Vest.
„Am avut o întâlnire bilaterală cu dl președinte Costa. Este nevoie de o abordare integrată și de găsirea unor instrumente și soluții pentru că oamenii asta așteaptă de la conducerea UE.
Am discutat setul de măsuri și instrumente pe care trebuie să le dezvoltăm pentru a combate interferența malignă a Rusiei în toate procesele care privesc UE: în alegeri, proceduri, felul în care se creează politicile europene și naționale și pentru a reduce expunerea noastră la aceste interferențe perfide.
Mâine dimineață, când începe reuniunea Consiliului European, vom dezbate teme extrem de importante cu accent pe Ucraina, Orientul Mijlociu, rolul UE în arhitectura globală.
În ce privește Ucraina voi reconfirma sprijinul României pe toate palierele relevante.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Răsturnare de situaţie în procesul de şantaj al familiei Schumacher. Cu cine s-ar fi iubit fosta asistentă a pilotului- antena3.ro
Citeste si: Descoperirea năucitoare făcută după ce o tânără a folosit toaleta unei benzinării. A fost condamnată la închisoare- stirileprotv.ro
Se discută mult despre negocierile de pace și cred că e bine să fim conștienți că orice negocieri trebuie să accepte anumite principii. Nicio inițiativă internațională nu poate avea loc fără Ucraina.
Voi accentua că Moldova are nevoie în continuare de sprijinul nostru pentru a spori reziliența. Vom adopta concluzii pe tema sprijinului pentru Moldova.
În ce privește Orientul Mijlociu vom analiza situația extrem de îngrijorătoare din întreagă regiune.
Voi informa membrii Consiliului cu privire la situația din România ca urmare a interferențelor străine în procesul electoral. Voi sublinia că acest lucru nu este o amenințare doar la adresa României. Toate țările sunt expuse acestui risc. Este evident că e necesară o coordonare eficientă la nivelul întregii regiuni pentru a combate atacurile hibride din partea Rusiei. Trebuie să dezvoltăm de urgență instrumente și mecanisme.
Reiau aici, la Bruxelles, mesajul pe care l-am mai enunțat: România este și va rămâne o țară cu o profundă vocație europeană și euro-atlantică.
România este o democrație responsabilă și un partener de încredere.
Realitatea este că România a avut o problemă enormă și a făcut față. Reacția a fost una imediată, puternică și corectă.
UE înseamnă valori, principii, libertate, progres și prosperitate pentru cetățenii europeni. Nu e un spațiu perfect, dar dacă nu ne implicăm împreună pentru a gestiona crizele nu vom putea construi un viitor mai bun. Cetățenii își doresc din partea clasei politice responsabitate, efort, onestitate și preocuparea reală.
Poate că aceasta este lecția cea mai importantă după lecția dură pe care am primit-o în ultimele săptămâni și după un an foarte complicat, cu multe alegeri”, a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, după anularea alegerilor prezidențiale: „Nu fac pe nimeni responsabil”
„Nu fac pe nimeni responsabil pentru că intervenția a fost atât de subtilă și complexă încât practic mare parte din ce s-a întâmplat a fost găsit după primul tur.
Nu tot, au fost unele chestiuni care au fost observate.
Citeste si: Majorările se țin lanț în anul 2025! Care sunt persoanele care vor beneficia de creșterea pensiilor- kfetele.ro
Citeste si: Secretul pe care Medana l-a dezvăluit abia acum. Soția lui Alin Oprea a fost model în tinerețe- radioimpuls.ro
Citeste si: Poveste emoționantă într-un avion. Pilotul a îmbrățișat o femeie în aplauzele pasagerilor și a povestit cum ea i-a salvat viața- antena3.ro
A fost un candidat care a făcut o campanie care a costat zero, nu crede nimeni. Rețelele au obligația ca atunci când sunt alegeri să marcheze candidații și când nu mai e voie să facă campanie rețeaua să oprească campania. Biroul Electoral Central a somat TikTok să oprească campania, rețeaua nu a respectat somația, iar campania a continuat. E o încălcare gravă a legislației electorale. Cum nu are baza în Europa, ci în China, rețeaua și-a permis să ignore, iar BEC nu a avut niciun instrument să constrângă rețeaua, cum nici UE nu are.
Influența străină a fost găsită ulterior și aici am avut sprijin de la parteneri strategici care au ajutat entitățile românești să găsească ce s-a întâmplat. Să culpabilizăm pe cineva de la noi nu ne-ar duce prea departe.
După părerea mea, legislația trebuie îmbunătățită. Dacă BEC constată că un candidat încalcă legea, trebuie să aibă instrumente.
Probabil e nevoie de o cooperare mai strânsă între autorități și instituțiile care se ocupă de securitatea cibernetică”, a mai spus Klaus Iohannis.