Klaus Iohannis, declarații după întâlnirea cu președintele Estoniei. "Prezența militară a Rusiei în Belarus are implicații pe termen mediu și lung"
Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă după întrevederea cu omologul său din Estonia, Alar Karis. Pe agenda discuțiilor s-au aflat războiul declanșat de Rusia în Ucraina și provocările de securitate din flancul estic al NATO.
Klaus Iohannis a vorbit despre nevoia urgentă de consolidare a întregului Flanc Estic, precum și de o prezență înaintată, unitară și întărită a trupelor NATO.
"România acționează în continuare pentru creșterea prezenței militare aliate în țara noastră. Voi prezenta aceste priorități ale României și la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Bruxelles, cu participarea președintelui Joe Biden", a spus joi Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: "Trebuie să luăm măsuri imediate și ferme"
Șeful statului român a salutat faptul că România și Estonia au o cooperare susținută în domeniul securității și apărării.
"Agresiunea rusă din Ucraina, prezența militară a Federației Ruse în Belarus au implicații pe termen mediu si lung asupra securității europene și euroatlantice și trebuie să luăm măsuri imediate, ferme și eficiente", a declarat Klaus Iohannis.
"Am reiterat, totodată, decizia României de a relua, anul viitor, participarea la misiunea de poliție aeriană NATO în zona Baltică, o contribuție necesară a României la întărirea securității colective. Țara noastră este, astfel, solidară cu țările din această regiune, inclusiv cu Estonia", a mai spus președintele României.
Klaus Iohannis, despre impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova
O altă consecință extrem de gravă a acțiunilor Federației Ruse o reprezintă criza umanitară, a precizat șeful statului.
"Am prezentat Președintelui Estoniei demersurile României în sprijinul refugiaților din Ucraina, inclusiv operaționalizarea rapidă a centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea și transferul asistenței pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova. Am discutat cu omologul eston și despre impactul conflictului din Ucraina asupra Republicii Moldova, care se confruntă, la rândul său, cu fluxuri crescute de refugiați, dar și cu multiple provocări conexe.
Sprijinul solid și coordonat, financiar și logistic, din partea Uniunii Europene și a statelor sale membre este extrem de important. De asemenea, am abordat aspecte legate de securitatea energetică a Republicii Moldova, subiect care capătă o relevanță sporită în actualul context regional dificil", a mai spus Klaus Iohannis.
Două vizite diplomatice importante în România
Preşedintele Estoniei, Alar Karis, a fost primit, joi, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Cei doi oficiali au avut convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora au susţinut declaraţii de presă comune. Preşedintele Estoniei a efectuat joi o vizită şi în Republica Moldova.
În prima parte a zilei, președintele României, Klaus Iohannis l-a primit pe președintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez.
Cei doi au susținut, de asemenea, declarații de presă comune de la Palatul Cotroceni.
Subiectul principal al întâlnirii cu premierul Spaniei a vizat războiul din Ucraina și implicațiile sale, nu numai în planul securității euroatlantice, dar și în cel al gestionării situației umanitare și al evoluțiilor în domeniul energiei.