Klaus Iohannis a susținut conferința de presă la finalul reuniunii în format restrâns, dedicate pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.

Klaus Iohannis, mesaj ferm de la Haga. Summit-ul NATO de la Vilnius va avea loc în zilele de 11-12 iulie.

Citește și: Putin acuză Occidentul după rebeliunea lui Prigojin. "Vor ca rușii să se ucidă între ei"

Ceilalți lideri NATO care au vorbit alături de Klaus Iohannis au fost Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, Prim-ministrul Republicii Albania, Edi Rama, Prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, Prim-ministrul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, precum și cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

klaus iohannis

Klaus Iohannis, alături de liderii NATO la Haga

[Sursa foto: Presidency.ro]

Iohannis: Rusia va continua să fie ameninţarea cea mai directă 

Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei comune de presă.

"Rusia este şi va continua să fie ameninţarea imediată şi cea mai directă la adresa securităţii euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili şi pregătiţi pentru a ne consolida şi mai mult postura şi să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina şi pentru partenerii noştri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova", a declarat preşedintele Iohannis în cadrul unei conferinţe de presă comune cu şefii de stat, premierii

şi secretarul general al Alianţei.

Klaus Iohannis a subliniat că "Alianţa are nevoie de o postură puternică, pe termen lung, o veritabilă apărare înaintată, capabilă să răspundă tuturor ameninţărilor".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Dată fiind poziţionarea noastră strategică, România este interesată în mod deosebit de consolidarea suplimentară a Flancului Estic, printr-o abordare coerentă şi unitară. Aceasta înseamnă asigurarea forţelor, structurilor, capabilităţilor şi echipamentelor necesare, precum şi aranjamentele adecvate de comandă şi control", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis: La București, aliații au decis că Ucraina va deveni membru NATO

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, mesaj pro-Republica Moldova

[Sursa foto: Presidency.ro]

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că summitul NATO de la Vilnius trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Ucraina şi a arătat că România va continua să fie un susţinător ferm al Kievului.

Klaus Iohannis a subliniat şi că aliaţii nu trebuie să uite de partenerii vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova şi a arătat că trebuie continuată cooperarea strânsă cu Chişinăul.

"Ucraina rămâne în centrul eforturilor noastre. Summitul trebuie să aibă rezultate clare şi substanţiale pentru Kiev, prin avansarea sprijinului nostru politic şi practic, inclusiv pentru progresul concret, măsurabil al Ucrainei în ceea ce priveşte aderarea la NATO. Sprijinul României pentru Ucraina şi pentru aspiraţia sa de a deveni un aliat cu drepturi depline este bine cunoscut. Vom continua să fim un susţinător ferm al Kievului", a spus Klaus Iohannis, la conferinţa după reuniunea în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, care a avut loc la Haga.

El a amintit că la summitul NATO care a avut loc la Bucureşti, în 2008, aliaţii au decis că Ucraina va deveni membru NATO.

"La Vilnius, trebuie să ducem acest angajament mai departe. Este vorba despre responsabilitate şi încredere în relaţia noastră cu Ucraina, dar este vorba şi despre credibilitate pentru Alianţă. La Vilnius, aşteptăm cu nerăbdare o întâlnire cu preşedintele Zelenski, sperăm, în formatul noului Consiliu NATO-Ucraina", a spus Iohannis.

Mesaj important pentru Republica Moldova

El a afirmat că securitatea Republicii Moldova şi cea a Ucrainei sunt conectate şi că securitatea acestor ţări este legată de securitatea transatlantică.

"Nu trebuie să uităm de partenerii noştri cei mai vulnerabili din regiune, mai ales Republica Moldova. Securitatea sa şi cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură şi, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur. Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chişinăul, mai ales ţinând cont de eforturile uriaşe făcute de această ţară pentru a sprijini securitatea şi stabilitatea din regiune, de la începutul războiului", a spus şeful statului.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

El a reconfirmat angajamentul de neclintit al României pentru o Alianţă mai puternică.

"În calitate de Aliat dedicat, România va continua să acţioneze ca furnizor de securitate responsabil în regiunea Mării Negre. Aştept cu nerăbdare Summitul de la Vilnius şi toate rezultatele sale concrete!", a conchis Iohannis.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si