UPDATE 21:40- Dezbaterea electorală a luat sfârșit. Viorica Dăncilă nu și-a făcut apariția.
UPDATE 21:00- Klaus Iohannis: Nu am renegat niciodată apartenenţa mea etnică, sunt etnic german, dar sunt cetăţean român sută la sută/ Nu mă supăr dacă cineva mă aseamănă cu foşti dictatori, dar e imoral şi inadmisibil.
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marţi seară, că nu şi-a negat niciodată apartenenţa etnică, este etnic german dar cetăţean sută la sută român.
Iohannis a precizat că nu se supără dacă este comparat cu foşti dictatori, dar consideră că aşa ceva este ”inadmisibil”.
”Cred că au fost vizibile intenţia mea şi rezultatele în combaterea discriminării de orice fel, poate chiar a deranjat puţin zona pesedistă, altfel nu pot să îi explic de ce în campanie PSD-ul insistă în zona discriminării de tip xenofob. Acesta este un semn cert pe care nu cred că-l pune nimeni sub îndoială, că PSD-ul chiar are nevoie de câţiva ani de opoziţie să-şi revină un pic şi să revină în zona valorilor europene, să abandoneze acest discurs
al urii xenofobe”, a sus Klaus Iohannis, marţi seară, la dezbaterea la care participă.
Iohanis a completat: ”Nu am renegat niciodată apartenenţa mea etnică: sunt etnic german, dar sunt cetăţean român sută la sută. Nici măcar nu mă supăr dacă cineva mă aseamănă cu foşti dictatori, dar trag un semnal de alarmă că aşa ceva nu e doar inoportun, imoral, dar e inadmisibil”.
Şefa de campanie a Vioricăi Dăncilă, fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, a comentat declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis conform cărora nu este în competiţie electorală, ci într-un război cu PSD, afirmând că acesta
deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare.
Organizaţia ActiveWatch a anunţat că sesizează CNCD şi CNA, considerând că trivializarea unor momente din istoria neagră a umanităţii nu se justifică în niciun context social sau politic.
UPDATE 20:30- Klaus Iohannis, despre OUG 114: O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani; au crezut că vor păcăli românii încă un an Preşedintele Klaus Iohannis consideră că OUG 114 a fost ”o şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani”,
crezând că românii vor mai fi păcăliţi un an de zile. Iohannis consideră că ordonanţa a produs ”foarte mult deranj”, dar nu poate fi abrogată, pentru că sunt lucruri ale căror efecte nu sunt reversibile.
”O şmecherie pesedistă pentru a face rost de bani. Au improvizat o şmecherie şi au crezut că vor face în acest fel rost de bani şi că vor păcăli pe români încă un an, ca să pară că ei gestionează banii publici bine.
Ordonanţa a produs foarte mult deranj şi soluţia de anuare nu este fezabil pentru că sunt chestiuni care nu mai pot fi întoarse pur şi simplu efectele nu sunt reversibile, este nevoie de o analiză foarte profundă. Îi asigur pe români că se lucrează la această chestiune şi va fi rezolvată”, a spus Iohannis, marţi seară, despre OUG 114.
Întrebat despre afacerea Exxon şi cum ar trebui exploatate gazele din Marea Neagră, Iohannis a pus: ”M-am implicat în această discuţie, dar fiind vorba de o lege, chestiunea s-a discutat în Parlament şi s-a ajuns la o formă care nu
a satisfăcut nicio parte, nici investitorii, nici finanţele publice. Din punctul meu de vedere, chestiunea nu e tranşată, trebuie reluată discuţia, sunt două aspecte. Primul: Romania first, trebuie să ştim ce vrem noi cu această afacere. După ce ne lămurim ce vrea România, putem să abordăm chestiunea a doua şi să găsim o formă de legislaţie care este corectă pentru România şi pentru investitori”.
UPDATE 19:35- Klaus Iohannis:
”Fiecare participant vine cu inputul pe care îl consideră corect, adecvat, interesant”, a spus Iohannis.
”Acum cinci ani am spus că vreau să fiu preşedintele României care face altfel de politică, încercând să generez soluţii, să generez abordări comune, echitabile, agreate cu toţi partenerii instituţionali, pentru a atinge câteva obiective naionale foarte importante, pentru a satisface nevoia de securitate a României, pentru a încuraja dezvoltarea economică, pentru o repreznetare externă pe mpsută, pentru a consolida statul de drept.
Dar am întâlnit un PSD puternic ostil, un PSD care, mai ales după decembrie 2016, a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toţi în haos, a arunat România în haos. Pentru ce? Pentru a sava câţiva penali. PSD-ul a dorit să acapareze, să distrugă nu doar statul de drept, nu doar lupta anticorupţie ci şi marile sisteme şi a făcut-o într-un fel foarte perfid: şi-a înşurubat neamurile, găştile de partd în toate sistemele publice. M-am opus încercărilor pesediste de a acapara statul român. M-am opus, folosind instrumentele oferite de Constituie şi de multe ori, surprinzător pentru ei, am avut succes”, a spus Iohannis.
Acesta susţine că mandatul său nu se rezumă la atât.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Pălăria Melaniei, pantaloni scurţi şi lenjerie: obiectele vestimentare cele mai comentate la învestitura lui Trump. „Aproape a zburat”- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Iohannis a menţionat înţelegerea cu partidele pentru alocarea a 2% din PIB domeniului Apărării care „”e permite soferim românilor o siguranţă în spaţiul geo-politic”.
”Un alt exemplu este Summitu-ul european de la Sibiu la care au participat toţi liderii europeni reelevanţi în care a creionat parcursul UE penru urmptorul madat”, a mai spus Iohannis.
”Am avut un mandat care a început ca un mandat de costrucţie, dar pe parcurs am ajuns să am un mandat care trebuia să menţină România în marile coordonate dorite de români opunându-mă PSD-ului. Am reuşit să mp opun PSD-ului suficent de mult pentru a menţine România pe traectoria eruopeană, în spaţul valorilor europene. Am reuşit să salvez imaginea României prin politica externă, să contracarez efectele toxice în exteiroe ale unei guvernări pededite cetrate pe acapararea statului”, a continuat Iohannis.
Acesta susţine că ”PSD-ul trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci prin vot”.
”Votul pentru prezidenţiale, de aceea, este extrem de important, este modalitatea prin care noi toţi putem realmente să schimbăm mersul lucrurilor în România”, a mai spus Iohannis, care a îndemnat toţi alegtorii să meargă la vot, în special tinerii.
”Mă adresez în mod special tinerilor, marea majoritate a spectatorilor sunt studenţi(...)- votul este vital şi dacă doriţi să participaţi la constuctţia viitorului României mergeţi pe 24 nov la vot”, a mai spus Iohannis.
UPDATE 19:20- Klaus Iohannis:" Am avut realizări care vor influența parcursul României ani și ani. Acea înțelegere cu toate partidele pentru a aloca 2% din PIB pentru Apărare ne-a pus în situația unui partener apreciat în NATO și ne permite să oferim românilor o siguranță. Am avut spre sfârșitul mandatului acel Summit European la care au participat toți liderii europeni în care am creionat parcursul european pentru urmtorul mandat de 5 ani. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, dar pe parcurs am ajuns de multe ori să am un mandat care de fapt trebuia să mențină România îîn marile coordonate dorite de români opunându-mă PSD-ului.
Am reușit să mă opun PSD-ului suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană. Am reuști să salvez imaginea României prin politica externă pe care am făcut-o. Am reușit să contracarez efectele toxice în exterior ale guvernării PSD-iste. Timp de 30 de ani PSD a inhibat dezvoltarea României și cred că acum lucrurile trebuie să se schimbe fundamental.
PSD trebuie înlăturat din decizia statului, dar nu oricum, ci în mod democratic: prin vot. Și votul pentru prezidențiale este extrem de important. Este modalitatea prin care noi toți putem să schimbăm lucrurile în România. Putem să avem un președinte care lucrează cu guvernul și împreună poate reseta România. Să ducă la prosperitate pentru români, să ducă la siguranță pentru oameni. Aceste lucruri sunt posibile. Dar pentru asta trebuie votat.
Mă bazez acum, la votul din 24 noiembrie, evident pe alegătorii liberali, dar le atrag atenția, proiectul nostru comun nu e finalizat. Mă adresez în această seară și electoratului USR și PLUS. Încă din 2018 am luptat împreună. Suntem de aceeași parte a baricadei. Mă adresez electoratului PMP, care a vorbit în campanie de educație. Suntem de aceeași parte. Mă adresez și electoratului maghiar care își dorește o țară faină. Putem face acest lucru.
Mă adresez și electoratului PSD. Electoratul PSD are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic. Și de asta trebuie trimis în opoziție să se reformeze. Dar noi care rămânem nu tăiem pensii, nu tăaiem salarii. Voma vea grijă ca ele să crească. În final mă adresez în mod special tinerilor. Foarte mulți au mers la vot și au votat. Mulți au votat în primul tur alt candidat, le mulțumesc și lor. Și celor care nu au votat mă adresez în această țară, votul este vital. Mergeți pe 24 noiembrie la vot.
UPDATE 19:00- Preşedintele Klaus Iohannis a început dezbaterea electorală organizată de echipa sa de campanie.
”Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-a manifestat deschiderea de a asigura un spaţiu neutru de desfăşurare a unei dezbateri, în contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, pentru buna informare a opiniei publice şi pentru cultura democratică a societăţii româneşti. Având în vedere anunţul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanţi ai mass-media şi politologi şi în urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus IOHANNIS, propunerea SNSPA a fost agreată. Evenimentul va avea loc marţi, 19 noiembrie 2019, într-un spaţiu neutru politic dar, în acelaşi timp, reprezentativ pentru societatea românească, respectiv în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I”, a anunţat sâmbătă SNSPA.
Instituţia subliniază importanţa comunicării publice oneste, deschise, echilibrate, care să atingă teme esenţiale privind modul în care funcţionează instituţiile politice din România, modul în care s-a derulat mandatul actual al Preşedintelui României, precum şi direcţiile şi priorităţile care pot contribui la viitorul ţării.
Evenimentul va începe la ora 19.00 şi va dura între două şi trei ore.
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, la RFI, că dezbaterea va fi organizată după model american, iar între şase şi nouă invitaţi vor putea pune întrebări, "probabil între două şi patru întrebări" de persoană.
El a explicat că "dezbaterea va avea loc la BCU, la Aula Carol I(...)".
Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro
Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro
Citeste si: Donald Trump a tăiat tortul cu o sabie și a dansat pe „YMCA” la balul inaugural de pe Capitol Hill- antena3.ro
"Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune şi două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină şi presă din România(...). Întrebări vor pune între 6, 7, 8, 9 jurnalişti, analişti, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituţii media, din diverse zone, deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susţinerii societăţii civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD şi aşa mai departe, deci vor fi şi din zona celor care au susţinut guvernele PSD sau instituţii media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu preşedintele României", a spus europarlamentarul.
Potrivit acestuia, "în sală, în afara a patru consilieri ai domnului preşedinte, vor mai fi opt oameni din staff-ul electoral, deci 12 persoane, iar restul de 202-203 persoane, cât ne permite sala, vor fi studenţi".
El a afirmat că dezbaterea va fi transmis de mai multe posturi.
"Plus, ne aşteptăm ca de data asta, totuşi, televiziunea naţională să se comporte ca atare şi să preia această dezbatere. Plus foarte multe site-uri de ştiri, conturi de Facebook. Dezbaterea pe care eu am moderat-o în urmă cu cinci ani la Realitatea TV a avut per total o audienţă de 5,5 milioane de telespectatori. Acum ne aşteptăm ca audienţa cu tot cu Facebook să fie undeva la peste şapte milioane de cetăţeni. Fiecare jurnalist, analist, politolog va putea să pună întrebări, probabil între două şi patru întrebări, încă nu ştim exact, pentru că dacă vor fi nouă, trei întrebări de un invitat, plus răspunsurile aferente, care să fie cât mai complete şi complexe şi să dea satisfacţie celui care a pus întrebarea, ne poate duce în două ore, două ore şi jumătate. E greu de crezut că va fi o perioadă mai lungă de atât, pentru că e greu şi pentru cel care trebuie să răspundă la întrebări şi pentru cei care ne urmăresc(...). Nu vom prestabili teme", a precizat el.
Citeste si: Trei morţi într-un atac armat la un supermarket în statul american Oklahoma
Citeste si: Gabriela Firea: ”Ce tot atâtea salarii și pensii mărite!? Să vină austeritatea PNL-istă!”
Citeste si: METEO. Când vine iarna peste România. Prognoza ANM pe următoarele două săptămâni
Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a afirmat, luni seară, referitor la dezbaterea preşedintelui Klaus Iohannis de marţi, că ia în calcul ambele variante. ”Nu o să mă vedeţi pe mine îmbrâncindu-mă”, a spus Dăncilă.
Tot luni seară, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă s-ar prezenta la sala unde are loc dezbaterea, Viorica Dăncilă arputea, cel mult, să stea în public. Orban crede că ar fi ”penibil” ca Dăncilă să meargă la dezbaterea preşedintelui şi crede că nu o va face.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că va organiza o dezbatere alături de politologi, formatori de opinie şi jurnalişti.
"Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor", spune el.
Iohannis a spus că înţelege nevoia şi dorinţa de a avea dezbateri în al doilea tur de scrutin.
Anterior, el a explicat de ce nu acceptă o dezbatere cu Viorica Dăncilă.
"De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD-ului? Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru dat jos prin moţiune de cenzură, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiţiei, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împreună cu guvernul în jurul unor persoane cu probleme penale. A fost o persoană foarte activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor, doamna Dăncilă este reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor", a spus Iohannis.
El a afirmat că Dăncilă se aşteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea, "ca şi cum până acum ar fi apărat democraţia românească şi pe români".
"Nu accept o dezbatere cu astfel de persoane care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD-ului din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidatul acestui PSD. Eu îmi doresc România fără PSD în structurile de conducere. Nu are decât PSD-ul să stea în poziţie, dacă vrea să se reformeze dacă nu, treaba lor, în conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD şi nu este loc pentru dezbatere cu un astfel de candidat", a spus el.