Close sidebar
Close sidebar

Klaus Iohannis a promulgat legea 5G. Lovitură dură pentru companiile din China

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul pentru promulgarea Legii privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Razvan Ilie,

Intrarea în vigoare a legii securității rețelelor 5G, care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele de comunicații din România

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

După cum este formulată legea 5G adoptată de Senat, la recomandarea partenerilor strategici americani, noul act normativ promulgat de președintele Klaus Iohannis ar putea scoate compania chinezească Huawei de pe piața românească de telecomunicații 5G.

Proiectul de lege al Guvernului privind rețelele 5G a fost adoptat în Parlament, cu amendamente, la începutul acestei săptămâni. Într-un termen extrem de scurt, legea a fost promulgată de șeful statului.

Citeste si: Iohannis a promulgat legea prin care organizatorii de evenimente vor primi sprijin financiar pentru HoReCa

Cum a fost modificată legea 5G în Senat

La votul de luni din Senat, s-au înregistrat 117 voturi "pentru", 13 "împotrivă" (din partea senatorilor AUR) şi o abţinere, potrivit Agerpres. Senatul a fost cameră decizională, astfel că legea a fost trimisă imediat la Cotroceni pentru promulgare.

Potrivit unui amendament al comisiilor juridică, economică, de apărare şi pentru comunicaţii din Senat, amendament însuşit de plen, furnizorii care vor fi în situaţia de a li se retrage autorizaţiile pot folosi echipamentele pentru un termen de 7 ani în cazul reţelelor şi pentru zona de nucleu- 5 ani.

Citeste si: Ședință de guvern cu scântei. Ce decizii importante a anunțat premierul. Dan Barna: "Nu vă mai susținem"

Chinezii de la Huawei ar putea fi excluși de la licitația 5G

Intrarea în vigoare a legii securității rețelelor 5G, care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele de comunicații din România, este una din condițiile esențiale pentru lansarea licitației pentru frecvențele 5G în acest an.

Guvernul estimează atragerea a 2,5 miliarde de lei (peste 510 milioane de euro) din valorificarea licențelor așa zis 5G, care ar urma să fie scoase la licitație în acest an.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Interzicerea Huawei de la livrările de echipamente către piața din România în conformitate cu proiectul de lege 5G adoptat recent de Guvern ar costa industria locală de telecomunicații între 2,7 miliarde de euro și 4,2 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani, reprezentând costuri suplimentare și venituri pierdute, arată un studiu comandat chiar de Huawei și citat de Hotnews.

În aceeași perioadă de timp, compania chineză ar pierde peste 2,7 miliarde de euro. Studiul vine în contextul unui lobby puternic făcut de companiile chineze, în frunte cu Huawei, împotriva legii 5G.

Citeste si: Klaus Iohannis, ședință de urgență cu liderii coaliției de guvernare

Firmele de telecomunicații trebuie să obțină acordul CSAT

Potrivit legii 5G, realizarea scopului prevăzut, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi.

Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării.

Citeste si: România a aprobat proiectul de lege care interzice China și Huawei din rețelele 5G

„Guvernul tocmai a aprobat acest proiect de lege, care are cea mai mare importanță pentru România, întrucât a semnat un memorandum din 2019 semnat la Washington, ceea ce înseamnă că China și Huawei sunt excluse din orice potențial parteneriat din rețeaua a cincea generație cu statul român.”, a declarat în luna aprilie secretarul Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților, Pavel Popescu.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

Conform memorandumului, cele două guverne au declarat în august 2019:  „Ca parte a unei abordări de securitate bazate pe riscuri, este esențială o evaluare completă și completă a furnizorilor 5G”. 

Washingtonul vede Huawei ca brațul mecanismului global de monitorizare al Partidului Comunist Chinez. Huawei, care joacă un rol de lider pe măsură ce lumea telecomunicațiilor se pregătește pentru următoarea generație de tehnologie fără fir, a negat în repetate rânduri spionajul în beneficiul statului chinez.

Proiectul de lege al Guvernului României reflectă memorandumul SUA și poziția României asupra Consiliului Suprem de Apărare.  „Securitatea națională este un obiectiv major, iar protejarea datelor cu caracter personal pentru generațiile viitoare din România este de o importanță capitală”,  a precizat Pavel Popescu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI