Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Klaus Iohannis, după ședința CSAT: "Suntem pregătiți pentru orice scenariu"

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri, într-o declarație de presă de la Cotroceni, care au fost principalele decizii luate în ședința CSAT cu privire la situația tensionată de la granița dintre Ucraina și Rusia. "Suntem pregătiți pentru orice scenariu", a dat asigurări șeful statului, care a precizat că nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă de pericolul unui război. 

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), convocat de preşedintele Klaus Iohannis, s-a reunit miercuri la Palatul Cotroceni. Principalul subiect al ședinței a fost situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, incluzând măsurile privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns ale României la noile provocări ale mediului de securitate. 

Citeste si: Ședință la Cotroceni pe fondul tensiunilor din Ucraina. România stabilește strategia politică și de securitate

Președintele Klaus Iohannis a prezentat principalele concluzii ale ședinței CSAT, într-o declarație de presă care a avut loc la ora 15,30.

Șeful statului a explicat că a fost abordată situația de securitate din zona extinsă a Mării Negre, precum și măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate.

Citeste si: Papa Francisc, apel disperat pentru a nu se ajunge la război în Ucraina

Klaus Iohannis: "Avem un dialog permanent cu NATO, UE și SUA 

"Azi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punct de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din punct de vedere al migrației necontrolate. Avem 600 km de graniță cu Ucraina. Criza de securitate creată de Rusia nu e doar despre Ucraina și nici doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euro-atlantic", a declarat Klaus Iohannis.

Citeste si: "Nu este dureros, este distructiv", transmite Rusia Occidentului după amenințarea privind sancțiunile impuse lui Putin

De aceea, spune președintele, e important ca la nivelul NATO și UE să existe unitate și solidaritate. "Avem un dialog permanent, dens și substanțial, la toate nivelurile în cadrul NATO, UE, OSCE și cu SUA", a precizat Iohannis.

Iohannis: "Am transmis fără echivoc Rusiei îngrijorările aliate"

Consolidarea masivă a prezenței militare a Rusiei în regiunea Mării Negre afectează securitatea internațională, a explicat Iohannis.

"Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împtotriva Ucrainei. Acțiunile recente ale Rusiei, prin propunerile din decembrie, încearcă să modifice inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate", a mai spus șeful statului care a adăugat că oficialii de la București sunt preocupați și de tacticile hibride.

Citeste si: Ministrul Apărării a vorbit despre trimiterea soldaților români în Ucraina

"Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice – cum am văzut în Ucraina – până la utilizarea energiei în scop politic sau folosirea dezinformării și propagandei", a mai spus președintele României.

"Trebuie însă să fim pregătiți și pentru scenariul în care Rusia refuză dialogul"

România a susținut și susține abordarea actuală de la nivel euro-atlantic, arată Iohannis, care consideră dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionare și este important să continue.

"Am transmis fără echivoc Rusiei îngrijorările aliate. Alături de aliații noștri am transmis mesaje clare ca re-subliniază atașamentul nostru pentru apărarea principiilor și valorilor spațiului euroatlantic. Reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Trebuie însă să fim pregătiți și pentru scenariul în care Rusia refuză dialogul". 

Iohannis: "Niciun român nu trebuie să se teamă"

România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă, a precizat Klaus Iohannis.

"Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor", a mai spus șeful statului.

Discursul integral al președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 26 ianuarie 2022, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă la finalul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

"Bună ziua!

Am încheiat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care am abordat situația de securitate din Zona Extinsă a Mării Negre și de pe Flancul Estic al NATO. De asemenea, am examinat măsurile privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate, care să ne permită o consolidare a rezilienței României.

Astăzi am făcut o analiză completă a situației de securitate din regiune, inclusiv din punctul de vedere al implicațiilor militare, economice și energetice, dar și din perspectiva migrației necontrolate. România are peste 600 de kilometri de frontieră comună cu Ucraina și trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil.

Actuala criză de securitate creată de Rusia nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre securitatea regională la Marea Neagră și nici măcar doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea întregului spațiu euroatlantic.

De aceea, în aceste momente este important ca la nivelul NATO și al Uniunii Europene să dăm dovadă de unitate și solidaritate.

Vreau să subliniez: avem un dialog permanent, extrem de dens și de substanțial, la toate nivelurile, în cadrul NATO, cu Statele Unite ale Americii, în cadrul OSCE și al Uniunii Europene.

Escaladarea tensiunilor și consolidarea masivă a prezenței militare a Federației Ruse în proximitatea Ucrainei și în regiunea Mării Negre afectează securitatea și stabilitatea internaționale.

Aceste demersuri ale Rusiei reliefează posibilitatea folosirii forței împotriva Ucrainei, cu toate consecințele care pot decurge de aici.

De asemenea, acțiunile recente ale părții ruse, prin propunerile înaintate în luna decembrie, încearcă să modifice în mod inacceptabil parametrii arhitecturii europene de securitate.

În egală măsură, ne preocupă posibilitatea continuării și aprofundării folosirii tacticilor hibride, care complică situația de securitate, inclusiv din perspectiva capacității de reacție.

Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale, de la atacurile cibernetice menite să destabilizeze instituții și infrastructura critică, așa cum am văzut recent în Ucraina, până la utilizarea energiei pentru a atinge obiective politice sau folosirea dezinformării și a propagandei.

A fost un schimb de evaluări care a inclus, cum este și firesc, elementele care au reieșit din coordonarea noastră aprofundată și constantă cu aliații și partenerii atât în cadrul NATO, cât și în cadrul Uniunii Europene.

România a susținut și continuă să susțină abordarea actuală de la nivel euroatlantic. Am fost foarte activ implicați din punct de vedere diplomatic în adoptarea deciziilor la nivel aliat și european, prin prisma poziționării noastre geografice și a interesului strategic pe care România îl are în stabilitatea Vecinătății Estice a NATO și a Uniunii Europene.

Dialogul diplomatic trebuie să aibă un rol primordial în detensionarea situației actuale și este important ca acesta să continue. Discuțiile recente cu Federația Rusă, inclusiv cele din cadrul Consiliului NATO-Rusia, au permis prezentarea detaliată a abordării NATO față de situația de securitate actuală, insistând asupra obiectivului clar al dezescaladării.

Am transmis fără echivoc Federației Ruse interesele de securitate și îngrijorările noastre, aliate, față de conduita acesteia din ultimii ani, inclusiv din ultima perioadă. De asemenea, alături de aliații și partenerii noștri, am transmis și continuăm să transmitem mesaje clare, care să sublinieze atașamentul nostru pentru apărarea principiilor fundamentale și a valorilor spațiului euroatlantic din care facem parte, precum și a principiilor și normelor de drept internațional.

Totodată, reiterăm susținerea pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și a celorlalți parteneri estici, precum și pentru consolidarea rezilienței acestora.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Cât costă o vacanță la schi în România? Prețurile încep să scadă în stațiunile montane- radioimpuls.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

Trebuie însă să fim pregătiți și pentru scenariul în care partea rusă va refuza să continue calea dialogului.

Actuala criză dovedește o dată în plus ceea ce am spus constant la nivel aliat încă de la începutul primului meu mandat: consolidarea prezenței Aliate pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în țara noastră, este foarte importantă pentru stabilitatea regională, dar și pentru securitatea Alianței în ansamblul său și a cetățenilor din statele aliate. Indiferent de evoluțiile actuale din regiune, NATO trebuie să își mențină la nivel ridicat capacitatea de descurajare și apărare, care să îi permită să își îndeplinească eficient obiectivele strict defensive – repet, strict defensive – pentru care Alianța a fost creată.

Subliniez încă o dată că măsurile luate de NATO până în prezent pentru întărirea prezenței militare pe Flancul de Est reprezintă un răspuns eminamente defensiv la riscurile, amenințările și provocările de securitate în creștere din regiune.

Salut și cu acest prilej mesajele clare transmise inclusiv public de către Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, și de către Președintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite și a Franței – parteneri strategici ai României – de a spori prezența în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluțiile de securitate din regiune.

Aceste demersuri sunt rezultatul eforturilor pe care eu personal și membri ai Guvernului le-am depus, inclusiv în cadrul discuțiilor directe pe care le-am avut în ultima perioadă.

Am spus-o constant și repet că suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru.

De altfel, în urma anunțurilor SUA și ale Franței, suntem în contact cu cei doi aliați pentru a stabili concret modalitățile de realizare pe teritoriul nostru a prezenței militare a celor doi parteneri.

În paralel, la nivelul Uniunii Europene, discutăm aprofundat despre o serie de măsuri restrictive, adică sancțiuni, care, așa cum am decis la Consiliul European din decembrie, vor avea consecințe masive și costuri serioase pentru Federația Rusă, dacă aceasta va iniția acțiuni agresive împotriva Ucrainei. Este vorba despre o plajă extinsă de sancțiuni sectoriale și individuale, demersurile de pregătire a acestora fiind accelerate în ultima perioadă.

În acest sens, am decis în ședința CSAT o serie de măsuri importante. Voi da, din motive lesne de înțeles, doar câteva exemple, având în vedere sensibilitatea tematicii. Cum ar fi continuarea demersurilor concrete pentru creșterea prezenței Aliate și a SUA pe teritoriul României, ca măsură de întărire a securității statului român.

Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor continua planificarea, la nivel interinstituțional, pentru gestionarea eventualelor intrări de refugiați pe teritoriul nostru și pentru a fi pregătiți să gestionăm efectele negative ale situației de securitate în domeniile economic, energetic și financiar-bancar.

De asemenea, vor fi urgentate procedurile de revizuire a proiectelor de lege referitoare la securitatea națională cuprinse în Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024.

Șeful Statului Major a prezentat astăzi în CSAT un plan de măsuri care vine în completarea, în continuarea planurilor deja existente, armonizate cu NATO, și care vor avea ca rezultat o pregătire corespunzătoare a României pentru orice scenariu. Acest plan a fost aprobat de CSAT.

România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă.

Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor.

Vă mulțumesc!", a transmis miercuri, 26 ianuarie, Klaus Iohannis.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI